Цената на еднократното изстрелване на тежката ракета-носител SLS, разработвана от корпорацията "Боинг" за пилотиран полет до Луната, е прекалена висока, изтъкна американският милиардер Илон Мъск, цитиран от ТАСС.

Ръководителят на частната компания SpaceX написа в Туитър, че фундаменталният проблем на SLS е, че ракета на стойност над милиард долара ще бъде унищожавана след всеки старт.

"Това е стопроцентова трагедия", написа Мъск.

Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн заяви през декември, че изстрелването на една единична ракета от този тип ще струва 1,6 милиарда долара, а при серийна поръчка за "Боинг" - 800 милиона долара.

По данни на Си Ен Ен SLS е много по-скъпа, в сравнение с Delta IV на United Launch Alliance и Falcon Heavy на компанията SpaceX.

Изстрелването на Delta IV Heavy би струвало 300 милиона долара, а на Falcon Heavy, която е оборудвана с блокове за многократна употреба, само 90 милиона долара. Тези ракети обаче нямат необходимия капацитет да доставят товарът, който НАСА иска изпрати на Луната. Първата ракета може да изпрати 10 000 килограма до естествения ни спътник, а втората - 16 000 кг. SLS може да изпрати 40 000 килограма на Луната.

В лунната програма на НАСА се предвижда пилотираният кораб "Орион" да бъде изстрелян с помощта на ракета-носител SLS за кацането на астронавти на Луната през 2024 година.

През 2023 година Илон Мъск ще изпрати на обиколка около Луната японският милиардер Юсаку Маезава. Той ще пътува на борда на кораба за многократно използване Starship заедно с група артисти и приятели.