Шефът на SpaceX и Tesla Илон Мъск призова гигантът в онлайн търговията Amazon да бъде разбит, след като автор се оплака в социална медия, че не може да пусне книгата си на търговската платформа, предаде Ройтерс.

"Това е безумие @ДжефБезос", туитна Мъск към шефа на Amazon, с коготo се конкурират с компаниите си за космически технологии.

"Време е да бъде разбит Амазон. Монополите са грешни!", гласи втори туит на Мъск.

Amazon не коментира туитивете, но поясни, че въпросната книга на автора Алекс Беренсон е блокирана по погрешка и вече е достъпна за продажба чрез услугата за електронни книги за четците Kindle. Решението да се даде зелена светлина на творбата не се дължи на Мъск, подчерта Amazon, която принадлежи на най-богатия човек на планетата - Джеф Безос.

Според снимка на съобщението, което Amazon е изпратил на Беренсон, публикувана в Twitter, платформата е взела мерки, тъй като книгата от 22 страници не отговаря на условията ѝ. "Насочваме клиентите към официални източници на информация за вируса", се допълва в съобщението.

Книгата се казва "Несъобщаваната истина за Ковид-19 и ограниченията: Част 1: Въведение и изчисление и оценки на смъртните случаи" (Unreported Truths about COVID-19 and Lockdowns: Part 1: Introduction and Death Counts and Estimates).

Авторът не отговори на молбата за коментар, но след одобрението за продажбата на книгата в туит благодари на Мъск и всички други, които са помогнали.

Любопитно е, че Джеф Безос също има космическа фирма - Blue Origin. Тя също разработва ракети, които могат да се връщат на земята и ракетни двигатели на метан. Въпреки това успехите ѝ са много по-скромни спрямо тези на Мъск. Не са били изстрелвани спътници или хора Космоса. Това не попречи на НАСА да възложи един от основните си проекти за създаване на модула, с който да кацне отново на Луната именно на фирмата на Безос.