"Човечеството може да се гордее с новия американски космически пилотиран кораб "Дракон"след старта му към Международната космическа станция", заяви Илон Мъск , чиято и компания "Спейс екс", конструирала пилотираната капсула, съобщиха световните агенции.

С новия апарат полетяха астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен.

"Този кораб е направен от хората и човечеството може да се гордее с това постижение, подчерта Мъск. Безусловно този старт ще намери силен отзвук у всички хора, които носят душа на изследовател. Самият аз съм изпълнен със силни емоции. Нашата задача сега е безопасно да върнем астронавтите на Земята и тези полети да се повторят отново и отново!".

Брифингът на Мъск от Космическия център "Кенеди" беше предаван пряко от сайта на НАСА от Кейп Канаверал, щата Флорида. Той изтъкна, че това е първата стъпка на човечеството по пътя към Марс. "Ние ще станем междупланетна цивилизация. Но за целта са нужни колосални усилия в областта на иновациите и технологиите".

Ракета-носител "Фалкон-9" с пилотирания кораб "Дракон" успешно стартира към Международната космическа станция на 30 май в 22:22 часа българско време, припомнят агенциите.

Скачването с МКС се очаква днес в 17:27 часа българско време.