Геополитическият и икономически конфликт между Китай и САЩ е реалност от няколко години. В тази битка странична жертва се оказа най-голямата и успешна китайска технологична компания Huawei.

Факт е, че именно китайците успяха да постигнат най-голям пробив с технологията за по-бърз мобилен интернет 5G. Тук трябва да отворим важна скоба - всякакви конспиративни теории са напълно ненужни и неадекватни. 5G не е нищо повече от най-новото поколение мрежи, точно както 4G бе такова преди няколко години. След около десетилетие вече ще говорим за 6G. Всяко ново поколение предлага по-високоскоростен интернет и по-ниска латентност.

Именно тук Huawei успя да изпревари всички американски компании, като разликата в технологичния напредък е от поне от две години. Воден не само от протекционизма, но и от започналата търговска война, Тръмп реши да стартира атака срещу основния конкурент на Apple и останалите американски технологични гиганти в сектора.

Без никакви основания и доказателства, Huawei бе обявена за заплаха за американската сигурност. Забранено бе на редица компании да извършват бизнес с нея, а Вашингтон предприе агресивна кампания в Европа, целяща да откаже колкото се може повече страни от продуктите на Huawei. За сега начинанията на управляващата администрация в САЩ по-скоро не постигат успех - китайската компания продължава да участва и пеели търгове за изграждане на мобилни мрежи от ново поколение на Стария континент.

Едно от най-ясните доказателства, че става дума за геополитика и икономика бе дадено от самия Тръмп. Президентът на САЩ заяви миналата година, че ако търговските преговори се развият както иска, то забраните биха паднали - явно Huawei не е заплаха за сигурността на Съединените Щати, а удобна мишена за "извиване на ръцете" на Пекин. Днес, натискът срещу най-големия телекомуникационен доставчик и лидер в 5G продължава.

Истината е, че Huawei държи максимално на киберсигурността на своите клиенти и не може да бъде обвиняван в каквито и да е пропуски.

Huawei няма мотиви да компрометира киберсигурността на своите потребители, защото това сериозно би застрашило позициите ѝ на пазара. Компанията иска да остане един от основните световни лидери в сегмента, затова държи изключително много на качеството на предлаганите от нея продукти. През последните години Huawei си партнира с множество компании и страни от цял свят - голяма част, от които са от Европа и дори САЩ. Впрочем, дори традиционните съюзници на Вашингтон, като Великобритания и Южна Корея, си партнират с Huawei в изграждането на мобилните мрежи от пето поколение.

"Huawei няма да напусне пазара; те ще продължат да бъдат значим играч. Ако ги изключим от развитието на технологиите или от доставчиците на части, ще създадем значителна заплаха за киберсигурността. Така ще намалим конкуренцията и ще забавим иновациите. Някой може да се възползва от това. Налагането на санкции след санкции спрямо страни и компании вредят на всички", коментира д-р Йоханес Другагх по време на онлайн семинар, посветен на темата, на който бяха поканени журналисти от цял свят.

Резултатите са налице. Намалената конкуренция е част от причината за технологичното изоставане в 5G на Apple и Intel. В дългосрочен план губещи са, както компаниите, така и икономиката. В САЩ Google загубиха милиарди долари, защото Huawei бе един от най-големите им и успешни партньори.

Но да се върнем на 5G. В Китай вече има над 50 милиона потребители на мрежите от пето поколение. По-бързият мобилен интернет дава шанс на редица стартъпи да предложат нови продукти и услуги, което от своя страна стимулира икономиката. По-голямото търсене би дало повече шанс за всички играчи на пазара.

Не е изненада, че страни като Китай и Южна Корея, които не създават пречки пред навлизането на новите технологии се развиват все по-успешно.

Анди Пърди, генералният директор по сигурността на Huawei в САЩ разкри, че компанията е поканила независими експерти, които да проведат тестове и да установят какви са уязвимостите на продуктите на Huawei.

Той допълни, че компанията се стреми и към максимална отвореност и диалогичност.

"Глобалната общност, включително правителствата и частните компании, трябва да бъдат част от диалога за установяване на международните стандарти и идентифицирането на злонамерената кибер дейност", сподели генералният директор.

Що се отнася до 5G в Европа, ситуацията е странна.

След Huawei в развитието на телекомуникационните технологии от ново поколение се нареждат компании от Стария континент - Ericsson и Nokia. Любопитен факт е, че все още няма американска компания, която да участва в големите търгове за изграждане на 5G мрежи.

Въпреки това, Европа се бави в имплементацията на новата технология. И основните виновници за това не са нито конспиративните теории, нито натискът на Тръмп срещу Huawei.

"В Европа има по-ниско търсене на високоскоростен интернет. Потребителите сякаш не са заинтересовани от ниската латентност. Явно европейците не смятат за приоритет да гледат Netflix в 4К или да извършват своя бизнес чрез смартфона", споделя експертът Хосук Лий-Макияма.

Анализаторите отчитат, че това може да се окаже пагубно за Европа. Стария континент сякаш неглижира своя високотехнологичен сектор. Забелязва се, че изоставането не е само във въвеждането на 5G. Европа например няма своя собствен космически кораб, като в този сектор не може да се конкурира не само с Русия, но и със SpaceX. Проектът за глобално позициониране Galileo също изостава спрямо китайския BeiDou и руския Глонасс . Компаниите за потребителска електроника също са по-малко спрямо САЩ и Китай.

Някои експерти обаче коментират, че конспиративните теории за 5G определено служат в интерес на страни, които не биха искали да видят силна и технологично развита Европа.

Последиците от забавянето във високотехнологичния сектор може да са сериозни за икономиката. Липсата на стартъпи, които да се възползват от новите технологии ще забави допълнително прогреса. Възможно е да не се открият достатъчно бързо новите работни места, които ще са доста необходими в задаващата се Индустрия 4.0 и нов етап на автоматизация. В този лош сценарии Европа ще е станала континент потребител, пропуснал възможността да се развива наравно с другите.

Именно заради това е важно по-бързото навлизане на 5G, което ще открие нови и нови перспективи пред зараждащите се компании. Потребителите и работещите също биха усетили ползи от по-дълбокото внедряване на новите технологии. Трудът и ежедневието ни биха станали по-лесни и сигурни.

Интернет вече успя да промени света. Ако Европа иска да запази водещото си място, то не трябва да се поддава на външен натиск, конспиративни теории или незаинтересованост, които да ограничат нейния прогрес.