Индия ще стартира лицензираното производството на щурмовите пушки АК-203 по лиценз на руския концерн "Калашников". Производственият процес ще се състои в завод в гр. Корва в щата Утар Прадеш, съобщава Russia Beyond.

Генерал Манодж Нараване, началник на Щаба на индийските ВС, заяви, че преговорите с концерн "Калашников" са близо до сключване на сделка и той е уверен, че споразумението за производството на автоматите ще бъде подписано в най-близко бъдеще.

Вижте как изглежда АК-203 >> >> >>

И според руската страна в преговорите проектът за лицензираното производство на руските пушки АК-203 "Калашников" в Индия действително е на последния етап от изпълнението. "Проектът е на финален етап. Всички технически и търговски въпроси са договорени", заяви източник.

Според сделката Индия ще сглоби 671 427 автомата АК-203.

Както пише Тhe Economic Times of India, цената на един АК-203, произведен в Индия по лиценз на "Калашников", ще струва 70 000 рупии (около 788 евро). Това е значително по-малко от цената на американските автомати, които се закупуват по ускорена процедура и струват съответно 89 000 рупии (или 1001 евро) за брой.

Какво представлява АК-203?

АК-203 е 7,62х39-мм автоматична пушка, създадена специално за индийските военни.

В сравнение с предишните версии на АК, автоматът има редица ергономични подобрения, необходими за съвременна война. Сред тях са ергономична дръжка, която идеално имитира човешката длан, ляв сгъваем и прибиращ се приклад, възможност за монтиране на съвременни прицелни системи и аксесоари, както и на оптични и/или оптикоелектронни мерници, топловизиори или колиматорни мерници.

Сега индийците ще имат възможност да монтират и инфрачервени лазери на своите АК, които ще могат да се ползват заедно с устройства за нощно виждане, с лазерен мерник, оръжейна подсветка и други - както от местно, така и чуждестранно производство, благодарение на универсалната релса "Пикатини", интегрирана отгоре, отдолу и от двете страни на стволната кутия.

Изключително важно е, че пушките от серията имат подобрена точност на стрелбата. Капакът на стволната кутия, който е щампован, в предната част е фиксиран на шарнир, прикрепен към модифицираната основа на задния мерник. Устройствата за наблюдение са механични, но както споменахме, на АК-203 вече могат да се монтират всякакви оптични устройства.

Цевта е снабдена със спирач-компенсатор с прорези, отново различен от стотната серия. При необходимост пушките от серия 200 могат да бъдат оборудвани и с бързосвалящи се тактически шумозаглушители.

Здравината на приклада позволява и монтажа на подстволен гранатомет или използването му в ръкопашен бой със стандартен байонет.