Намиращият се на Марс мини-хеликоптер "Инджинюъти" успешно извърши 18-ия си полет над повърхността на Червената планета, съобщи Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена.

"По време на успешния си полет хеликоптерът измина 230 метра, насочвайки се със скорост 2,5 м/сек към северната граница на район, наречен Сейтах. Апаратът се задържа във въздуха 124,3 секунди", се посочва в съобщението на Лабораторията за реактивно движение в Туитър.

Досега "Инджинюъти" е прелетял общо 3,8 километра и е прекарал почти 33 минути във въздуха.

НАСА по-рано посочи, че в района Сейтах има пясъчни хребети, които са непосилни за колесни роувъри. Мини-хеликоптерът демонстрира способността си да изследва места на Марс, които трудно могат да бъдат достигнати с други средства.

Сейтах означава "сред пясъците" на езика на навахо, който НАСА избра да използва за обозначаване на редица обекти и зони на Червената планета за текущата мисия на марсохода "Пърсивиърънс".

Информацията за поведението на "Инджинюъти" има за цел да помогне за изграждането на следващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че теглото на апарата ще бъде приблизително 30 килограма.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година. Първия си полет "Инджинюъти" осъществи на 19 април. Тогава малкият летателен апарат с тегло 1,8 килограма се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.

НАСА определя полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна мисия, тъй като те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е възможно да се осъществи полет на Марс, както и да се съберат данни за поведението на летателен апарат на друга планета.

Целта на марсохода "Пърсивиърънс" е да търси признаци за съществувал в миналото живот на Червената планета.