Американският технологичен гигант Intel обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в изграждането на огромна фабрика в Охайо. В нея ще се произвеждат модерни чипове, а за целта ще бъдат разкрити 3000 постоянни работни места.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер прогнозира, че фабриката ще се превърне в най-голямата производствена локация на планетата.

"Предприетите от Intel действия ще помогнат да се изгради по-устойчива мрежа за доставки и да се гарантира надежден достъп до модерни полупроводници през идните години", посочва той.

През последните години компаниите за чипове се борят да увеличат производството си, след като фирми по целия свят (oт автомобилната индустрия, през смартфоните, до видео игрите) се сблъскаха с недостиг на електронни компоненти. Същевременно администрацията на Байдън се опитва да накара Конгреса да одобри финансиране в размер на 52 млрд. долара за увеличаване производството на чипове в САЩ.

Строежът на Intel ще започне още тази година, а съоръжението ще е изцяло функционално до 2025 година. Цялостният проект на компанията в Охайо може да достигне до 100 млрд. долара през следващото десетилетие.