Инженери от Бостънския университет са конструирали мек робот, който използва устата си, за да повдига и пренася предмети, съобщава сайтът на учебното заведение.

От плъзгането на змиите до пълзенето на октоподите - специалистите в областта на меката роботика често черпят вдъхновение от природата. Но какво да кажем за свръхестественото? Именно такава разработка представлява "Дарт" - мек робот, чието наименование е вдъхновено от необичайните създания в популярната поредица "Странни неща" на стрийминг платформата Нетфликс.

Меките роботи са способни да се огъват, свиват и придвижват наоколо по уникални начини. Досега обаче те рядко са проявявали способността да хващат предмети и да ги местят от едно място на друго. С "Дарт" всичко това се променя. Мекият робот не само е в състояние да се придвижва на четирите си крачета, но може и да хваща и пренася предмети с уникалната си "шестопръстна" уста.

"Дарт" е способен да повдигне товар до 7,7 пъти по-голям от собственото му тегло и да го пренесе на определено място.

Предимството на меките роботи пред събратята им от метал и пластмаса е, че могат да хващат деликатни предмети, без да ги чупят, и да се движат по-лесно по несигурен терен.

"Дарт" обаче има един сериозен недостатък - засега мекият робот не може да се придвижва самостоятелно. Следващата цел на учените е да му осигурят автономност.