Иран демонстрира военната си техника на парад по повод на отбелязването на годишнината от началото на ирано-иракската война (1980-1988 г.), показвайки "безпилотния летателен апарат с най-голям обсег в света", както и балистични и хиперзвукови ракети, предаде Ройтерс, цитирайки иранските държавни медии.

Иранските медии заявиха, че дронът "е бил представен" по време на парада, който е бил излъчван на живо по телевизията, и че представените по време на събитието безпилотни самолети са наречени "Моджахер", "Шахед" и "Араш".

Миналия месец Ислямската република съобщи, че е създала усъвършенстван дрон с името "Моджахер-10", който разполага с увеличен обсег и удължена продължителност на полета, както и със способност за пренасянето на по-голям полезен товар.

Той има оперативен обсег от 2000 километра и може да лети в продължение на до 24 часа, съобщиха тогава държавните медии в страната, като уточниха, че полезният му товар може да достигне до 300 килограма, което е два пъти повече в сравнение с капацитета на модела "Моджахер-6".

Съединените щати обвиниха Иран, че предоставят дронове от модела "Моджахер-6", наред с други безпилотни летателни апарати, на Русия за войната ѝ в Украйна. Техеран отрича да е предоставял каквато и да е било подобна техника на Москва.

"Нашите сили гарантират сигурността в района на Персийския залив", заяви президентът Ебрахим Раиси по време на парада в столицата. "Можем да научим хората от региона, че съпротивата е днешният начин. Това, което принуждава врага да отстъпи, не е покорството и колебанието, а съпротивата", добави той.

Видеозапис, публикуван миналия месец от ирански медии, показва дрона "Моджахер-6" сред друга военна техника, с текст, гласящ "подгответе си убежища" на персийски и иврит, като последното е алюзия за заклетия враг на Иран в региона - Израел.

Ирано-иракската война избухва на 22 септември 1980 г., когато силите на тогавашният президент Саддам Хюсейн нахлуват в иранската провинция Хузестан. Конфликтът, който бе икономически опустошителен и за двете страни и доведе до смъртта на поне половин милион души, завърши в патова ситуация през август 1988 г., припомня Ройтерс.