Иран ще модернизира своята шериатска система, като интегрира изкуствен интелект в нея. Духовниците ще могат да издават фатви или решения на ислямския закон с безпрецедентна скорост, съобщават от теократичната република.

Държавни служители в свещения град Кум насърчават мюфтиите да експериментират с изкуствения интелект. Според властта, това ще й придаде по-модерен и прогресивен облик, пише в. "Файненшъл Таймс".

"Роботите не могат да заменят висшите духовници", казва Мохамад Готби, лидер на държавен технологичен инкубатор в Кум, "но те могат да бъдат доверен помощник, който може да им помогне да издадат фатва за пет часа вместо за 50 дни."

Докато повечето шиитски духовници прекарват седмици или месеци в разглеждане на ислямски текстове, то изкуственият интелект може да свърши тази работа за минути.

Фатвата е правно решение по точка от ислямския закон (шериат). Тя се издава от мюфтия и може да засяга широк спектър от теми - от патриотизъм до лична хигиена. Фатвата може да е насочена към конкретно лице и дори да призовава за убийството му.

През 1989 г. иранският лидер аятолах Хомейни издава фатва, в която призовава за смъртта на писателя Салман Рушди, заради книгата му "Сатанински строфи". През 2015 година ръководството на Ислямска държава издаде фатва, регулираща сексуалните взаимоотношения на войниците с плените от тях робини.

"Забранено е на баща и син да си споделят една и съща жена робиня. Забранено е собственикът на робиня, да прави секс и с дъщеря ѝ. Ако двама са си купили робиня, никой от тях няма право да я използва за секс, защото това е "съвместна собственост", гласеше фатвата на ИДИЛ.

По-рано мюфтии от Великобритания издадоха фатва срещу Ислямска държава. В нея те призоваваха за толерантност и посочиха, че "насилието срещу шиити, християни и язиди е ужасно престъпление и противоречи на ислямското учение".

Всичко това показва широкия обхват и различни политически нюанси на издаването на фатви. Любопитно е дали изкуственият интелект ще се ползва само за справки и търсене в религиозните текстове или ще се ползва и за тълкуванието им.

Концепцията е духовният алгоритъм на Иран първоначално да бъде захранен с огромната и древна ислямска библиотека в Кум. За целта религиозните текстове първо ще бъдат дигитализирани. В последствие изкуственият интелект ще се обучи да борави с тях, а към базата му от данни ще се включат и други важни за исляма норми и закони.

"Семинарията трябва да се включи в използването на модерни, прогресивни технологии и изкуствен интелект", каза пред "Файненшъл Таймс" аятолах Алиреза Арафи, член на Съвета на пазителите на Иран.

По думите му изкуственият интелект ще позволи популяризирането на исляма.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей изглежда е съгласен с духовническия натиск. Наскоро той заяви, че иска "Иран да бъде поне сред първите 10 страни в света по отношение на изкуствения интелект".

"Нашите културни ценности се различават от светските възгледи на Запада", допълва Мохамад Готби. Според него това различие ще си проличи и в подхода към изкуствения интелект.

"Инструментите се променят. Това, което не се променя, са целите", заявява върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Преди месец CNN съобщи, че Иран разработва система за наблюдение с AI. Тя ще се използва, за да открива и идентифицира самоличността на жените, които не носят хиджаб на публични места.