Експерти по изкуствен интелект от Facebook създадоха система, която може да генерира рецепта, като анализира снимка на готовото ястие. Анализът отнема само няколко секунди, а резултатът е списък на съставките и стъпките, необходими за приготвяне на ястието, предава technews.bg.

Въпреки че системата не може да разбере от снимката на конкретен пай какъв вид брашно се използва в него и каква е била точната температура на фурната при печене, ястието, приготвено по рецептата на AI ще бъде много сходно с оригинала (и вкусно), отбелязва CDR Info.

Системата разчита на компютърно зрение за извличане на информация от цифрово изображение. Тя включва две невронни мрежи: едната определя съставките, а другата разработва рецептата - по-точно, намира подходяща рецепта в база данни, която използва подмножество на Recipe1M (около 350 000 от общо 1 милиона рецепти).

Благодарение на обширната база, изкуственият интелект прогнозира присъствието в рецептата дори на онези съставки, които не се виждат на снимката - например, захар или канела. За това се използва знанието кои съставки често се появяват заедно.

Твърди се, че системата надминава обикновената търсачка както по идентифициране на съставките, така и по създаване на достоверни рецепти. Въпреки че разработката има изследователски характер, тя е част от по-широк проект, насочен към обучението на компютрите да виждат и разбират света.