Медийният конгломерат Disney разработи изкуствен интелект, който може автоматично да променя възрастта на актьорите, съобщава Gizmodo.

Инструментът, наречен Face Re-Aging Network или FRAN, е в състояние да накара актьорите да изглеждат по-млади, както и по-стари. Алгоритъмът обещава драстично да ускори процесите на визуални ефекти, които отнемат седмици, за да бъдат завършени, когато се осъществяват от хора.

Някои от тези ръчни процеси изискват старателно рисуване на всеки 2D кадър от лицето на актьор или замяната му с цифрова кукла.

чрез използването на FRAN изкуственият интелект върши по-голямата част от работата и изключително "допълва традиционните техники за повторно стареене, които вече работят добре във филмовата продукция", пишат изследователите на Disney.

FRAN изглежда значително по-убедително от предишните AI модели.

За да бъде FRAN толкова ефективен, изследователите първо трябваше да създадат своя собствена база данни от хиляди произволно генерирани лица, които след това екипите на компанията модифицират с помощта на съществуващите инструменти за променяне на възрастта.

"FRAN не трябва да бъде перфектен", споделят от Disney.

Задачата му е да даде огромна преднина на VFX артистите, спестявайки седмици, ако не и месеци, работа. Това има потенциала да спести милиони долари на компанията.