Изкуственият интелект ChatGPT на OpenAI се превърна в най-успешния чат бот, създавано досега. Алгоритъмът вече е и съавтор в научна статия.

11 изследователи от САЩ са ползвали изкуственият интелект, за да напишат статия за способността му да премине изпита за медицинско лицензиране в Съединените щати (USMLE). Така той е едновременно предмет на изследването и част от научния колектив.

Ходът предизвика дебат за това, че чатботовете с изкуствен интелект играят активна роля в текущите научни изследвания. Причината е, че те нямат морален компас и не могат да разграничат истината от измислицата.

Документът Ansible Health е част от по-голяма тенденция. В доклад от тази седмица Nature откри още няколко примера за учени, посочващи ChatGPT като автор.

Този ход кара издателите да се борят да се приспособят към нова реалност, в която чатботовете активно допринасят за научните изследвания.

"Причината, поради която го посочихме като автор, беше, че вярваме, че той действително е допринесъл интелектуално за съдържанието на статията, а не само като предмет за оценката му", заявява старши изследователят Виктор Ценг пред Futurism.

"По същият начин бихме включили човешки субекти/пациенти като автори, ако са допринесли за дизайна/оценката на самото изследване, както и за написването на статията", допълва ученият.

Фактът, че изкуственият интелект вече играе все по-активна роля в научните доклади показва, демонстрира нарастващите му способности.