Израелските военни демонстрираха мощен нов лазер, способен да сваля безпилотни летателни апарати във въздуха. Те дори пуснаха видео на системата в действие.

Технологията е оборудвана със самолет, който може да се прицелва в дронове, докато и двете летателни средства са във въздуха. Във видеозаписи, споделени в Twitter от израелското министерство на отбраната, може да се види как лазерът прави дупки в дроновете, което ги кара да се разбиват и изгарят.

Израелският бригаден генерал и ръководител на военните изследвания Янив Ротем заяви пред The ​​Jerusalem Post, че се очаква лазерът да работи при всякакви метеорологични условия. Все още обаче няма информация как лошото време би повлияло на действителния процес.

Засега лъчът може да унищожи дрон на разстояние един километър. Ротем се надява обхватът да бъде увеличен 20 пъти през следващите години.

Междувременно израелското министерство на отбраната посочва, че вижда този вид лазерно оръжие като начин за намаляване на разходите в продължаващия конфликт с Палестина. Тъй като дроновете стават все по-евтини и често срещани, използването на лазер, вместо изстрелването на цяла ракета, има по-голям икономически смисъл, коментират военните.