В официално видео на китайските въоръжени сили се появиха кадри, разкриващи външния вид на първия "невидим" бомбардировач на Пекин - H-20.

Вижте първите снимки на китайския стелт бомбардировач >> >> >>

Видеото е излъчено на 5 януари по CCTV - националната телевизия на Китай. Става дума за реклама на военновъздушните сили на страната и промотирането им сред по-младите. Във видеото се вижда отражението на бомбардировача, а има и кадър, в който той е под покривало.

Очакваше се Китай трябваше да разкрие H-20 през 2019 година. Тогава дори изплуваха кадри от тестове на един от прототипите на самолета. Те обаче са различни от видяното във видеото.

Според слуховете Пекин не е пестял средства за направата на своя невидим за радарите бомбардировач и най-вероятно е изпробвал няколко концепции. Освен да има стелт способности, самолетът трябва да може да лети над 10 000 километра и да носи около 20 тона въоръжение.

От видеото изглежда, че Н-20 ще има два двигателя. Заради своята форма, самолетът изисква и върхова електроника, свързана с контролирането на полета. Предполага се, че максималната му скорост ще е около 1000 км/ч.

Това не е първия път, в който виждаме нов стелт самолет на реклама. Преди няколко години САЩ разкриха външния вид на новия си стелт бомбардировач В-21 в реклама по време на Супербоул.

Народната освободителната армия, както официално се наричат китайските въоръжени сили, развива своя потенциал значително в последните години и вече има стелт изтребител, както и други образци модерно оръжие.

За направата на стелт самолети са помогнали и хакерските атаки над Пентагона, както и вербуването на един от главните дизайнерите на B-2 - Ношир Гоуадия, който през 2011 г. е осъден на 32 години затвор САЩ, именно защото е продал секретна информация на Китай.

Ношир Гоуадия е американец от ирано-индийски произход. Той е създал цялостния облик на B-2 и е работил върху начините за топлинна разсейка на двигателите на самолета. Методът за скриване на топлината от отработените газове на самолета е една от най-големите му тайни, ключова за неговата "невидимост".

Между 2002 до 2005 г. Гоуадия е извършил 6 тайни пътувания до Китай, а сега излежава присъда в затвор с максимално ниво на сигурност в САЩ.

Китай работи и по още един проект - H-18, като самолетът ще е свръхзвуков бомбардировач с намалена видимост за противниковите радари, но с по-малък обсег и възможност за носене на оръжия.

Що се отнася до Н-20, кадрите на него са в края на видеото от по-долу: