През 2009 година Швеция пуска по вода кораб, различен от всички останали. Той се отличава не само със своя футуристичен дизайн, но и с факта, че е с 99% по-невидим за радарите от останалите свои конкуренти. 

За да постигнат това, шведите са конструирали корпуса от иновативни композитни материали включващи карбонови нишки и PVC. Влияние оказват и формите, които освен своите ъгли са напълно гладки - оръжията на корвета са скрити във вътрешността му.

Вижте как изглежда корабът >> >> >>

Въоръжението на Visby включва осем антикорабни ракети, 400-милиметрови торпеда и едно 57-милиметрово автоматично оръдие. На корвета има площадка за кацане на хеликоптер, което допълнително увеличава възможностите му.

Шведският кораб е специализиран още в мисиите по разминиране, а скоростта му от 70 км/ч го прави доста бърз и удачен за мисии изискващи скорост и маневреност. За задвижването отговаря сложна система от няколко дизелови и газово-турбинни двигателя.

Корветите от клас Visby могат да играят ролята и на подвижни морски радари, защото разполагат с голяма колекция от тях. Те са способни да извършват мониторинг както по вода, така и по въздух. Корабът обаче разполага и със средства за радиоелектронна борба.

Швеция разполага с 5 броя от корветите и не планира да ги продава на външния пазар. Експертите са на мнение, че като стелт характеристики шведските кораби са ненадминати, спрямо конкурентите си с намалена радарна видимост. Някои спекулират, че формите на кораба са вдъхновили дизайна на новият автомобил на Tesla - Cybertruck.