Република Китай, както още е известен Тайван, не поддържа дипломатически връзки с по-голямата част от света, въпреки че почти всички големи технологични компании на планетата развиват бизнес в страната. Дипломатическите ограничения обаче са попречили на армията на страната да се въоръжи с най-модерните бойни система.

Тайван счита за основен свой враг континентален Китай, а в началото на 90-те години на миналия век САЩ отказва да продаде F-16 на страната. Това довежда до създаването на "домашния" изтребител от 4-то поколение AIDC F-CK-1 Ching-kuo.

Вижте как изглежда тайванският изтребител >> >> >>

Проектирането и изграждането на самолета е възложено на държавната тайванска компания AIDC. Най-голяма трудност е свързана с намирането на двигателя, тъй като за създаването на фюзелаж е черпен опит от неправилните решения при F-5 и F-104. Негласно подкрепа е била указана и от САЩ.

В крайна сметка е решено реактивните двигатели да са два. Те са проектирани по-доста сложна схема, като от Вашингтон заявяват, че американските компаниите, работещи по проекта, трябва да пазят "нисък профил". В крайна сметка агрегатът е свързан с този, използван от JAS Gripen.

Тайванците обръщат специално внимание на радара, като той може да следи до 10 цели едновременно. Възможностите му се доближават до тези на F-16 от края на 80-те години на миналия век.

Основното оръжие на F-CK-1 Ching-kuo са ракетите въздух-въздух, но самолетът може да носи и GPS бомби.

Максималната скорост на изтребителят е 2220 км/ч, а бойният обсег е до 1000 километра.

Днес F-CK-1 Ching-kuo изгражда гръбнакът на частта на ВВС на Тайван, насочена към борба с противникови изтребители, като на въоръжение са 130 бройки от самолета.