Космическото ведомство на САЩ е най-известното в целия свят и за това си има причина. НАСА успява да закара първите хора на Луната, извежда най-способните орбитални телескопи и взема лъвската част от пая на направените космически открития.

От както Америка успешно изпраща хора на повърхността на нашия спътник, агенцията е успяла да посети със сонди Марс, Юпитер, Сатурн, Плутон и дори да излезе извън пределите на Слънчевата система.

Всичко тези постижения обаче стават благодарение на бюджета, отпускан на НАСА. Макар той да е много по-голям в сравнение с останалите космически агенции, множеството програми и проекти влизат в яростни спорове за финансиране, а решенията не винаги са лесни.

Днес бюджетът на НАСА е 0.5% от федералния бюджет на САЩ, а през 60-те - по време на най-големия си пик - е 4.5%. За сравнения военният бюджет на Щатите е около 15% от федералния бюджет на страната. Всъщност той никога не е падал под 15%, а Америка харчи повече за своята армия, отколкото всички останали страни взети заедно.

Какво би станало, ако ситуацията бе обратната и вместо армията, НАСА бе тази, която получаваше 15% от федералния бюджет или с други думи - разполагаше с около 600 милиарда годишно.

Учените от агенцията заявяват, че пращането на хора на Марс би отнело поне 20 години, а общата цена на програмата би била около 450 милиарда долара. Тези пари са около 3/4 от годишния бюджет на щатската армия. С останалите 150 милиарда НАСА би могла да прати сонди едновременно на Титан, Енцелад и Европа, които да проверят за наличие на живот на тези луни. Би могла дори да се прати сонда подводница или дрон.

Вижте плакатите на НАСА от бъдещето >> >> >>

Днес основните инвестиции на НАСА са свързани с развитието на ракетата SLS, създаването на орбиталния телескоп "Джеймс Уеб" и поддръжката на Международната космическа станция.

От 2011 година до сега са били похарчени около 12 милиарда долара за създаването на SLS, стойността на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е около 10 милиарда долара. За поддръжката на МКС също се отделят много средства, а цялата станция струва общо над 150 милиарда долара. От 1985 година до сега НАСА е похарчила около 70 милиарда долара за станцията, което отново е само малка част от едногодишния военен бюджет на САЩ.

Истината е, че ако НАСА разполагаше с повече средства, човечеството отдавна можеше да се е превърнало в междупланетен вид и да е разбрало много от тайните на Вселената. Реалността обаче е друга, а космическата агенция на САЩ трябва да се справя с около 19 милиарда долара на година.

Ситуацията за останалите космически агенции е още по-лоша - ЕКА разполага с около 6.3 милиарда долара, Индийската космическа агенция с около 1 милиард долара, а Роскосмос трябва да се справя с по-малко от 1 милиард долара на година.

Единственото съществено увеличение е за Китайската космическа агенция CNSA, чийто бюджет скочи и вече е над 3 милиарда долара. Азиатската страна обаче има амбициозна програма - сама ще създаде своя космическа станция, ще прати първа в историята сонда на обратната страна на Луната и в крайна сметка ще създаде база на нашия спътник.