Deep fake a една от най-противоречивите и опасни онлайн технологии в момента. По същество тя представлява раздвижване на образа от снимка на дадена личност и симулирането на реч от негова страна. За целта се използва изкуствен интелект.

Така например Барак Обама може да "каже" неща, които напълно противоречат на политическите му позиции. Или пък Леонардо ди Каприо да "обяви", че няма такова нещо като глобално затопляне. Въпреки че всички знаем активната позиция на артиста по тази тема.

Deep fake се справя толкова добре със симулирането на движението на лицето че на практика няма ограничения за употребата на тази технология. В устата на всяка известна личност могат да бъдат сложени произволни думи и хиляди хора да останат заблудени. В ерата на фалшивите новини това е огромен риск.

Поредното доказателство за силата на тази нова технология стана клип от американското детско предаване "Улица Сезам", в който актьорът Киану Рийвс е включен на мястото на две от пеещите деца. Така изглежда че Киану пее почти дословно песента от култовото шоу.

Героят от "Матрицата" обаче никога не е изговарял посочените фрази. Те просто са "поставени" в устата му изкуствено.

Макар и да изглежда забавно редица медийни експерти не го възприемат така. Видеото за пореден път привлече вниманието към технологията deep fake, за която американски сенатори и други известни личности вече се изказаха негативно.

Според мнозина във време на Възход на фалшивите новини deep fake може да се превърне в потенциална заплаха за доверието към масмедиите и дори към демокрацията по света.