Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили иновативна слушалка, която може да прихваща електрическите стимулации, изпращани от мозъка към мускулите ни. По този начин тя може да предава команди до вграден дигитален асистент, без носещият я да изрече и една дума.

Макар и да не може реално да чете мисли, устройството, наречено AlterEgo, прави нещо подобно. То е част от бързо - развиващия се нов сегмент, наречен Brain - Computer Interface (BCI) или интерфейс "мозък - компютър", който според мнозина в бъдеще ще замени традиционните методи за управление на машините чрез клавиатури, мишки и дори гласови команди.

AlterEgo позволява да контролираме без звук различни други устройства като умни термостати или персонални компютри, да си превеждаме безшумно чужди езици, да търсим в онлайн търсачките и дори да чатим.

Според създателя на джаджата Арнав Капур от MIT, в бъдеще тя ще е много полезна за хора с различни неврологични проблеми, позволявайки им по-лесно да се справят с обкръжаващия ги свят.