Критиките на американския милиардер Джордж Сорос към китайския президент Си Цзинпин са "безсмислени" според китайското външно министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. В реч на световния икономически форум в Давос известният милиардер Джорд Сорос заяви, че Китай е най-богатият, най-силният и технологически най-напредналият авторитарен режим в свата. "Това прави Си Цзинпин най-опасния противник на отворените общества", каза той.

Сорос посъветва "САЩ да се съсредоточат върху Китай" и добави, че американското правителство трябва да предприеме твърди мерки срещу технологични компании като ZTE и Huawei.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, помолена да коментира по време на редовен брифинг днес заяви, че "изказванията на някои личности, които обръщат наопаки критериите за редно и нередно, са безсмислени и няма нужда да бъдат опровергавани".

"Надяваме се, че въпросният американец може да промени отношението си, да не бъде късоглед и да си състави обективно, рационално и коректно мнение за развитието на Китай", каза говорителката.