Китай обвини американския гигант Intel в нарушаване на патент за FinFET технологията, използвана при техните процесори. Според Института по микроелектроника на китайската академия на науките, патентът им от 2011 г. е нарушен от американската компания.

Intel е обвинена, че активно използва технологията, която при нея носи името Tri-Gate за полеви транзистори с вертикален гейт в своите процесори. Това е започнало още от поколението Ivy Bridge през 2012 г., чиповете на което се произвеждаха чрез 22-нанометров технологичен процес.

Собствениците на патента от Китай искат обезщетение от 200 милиона юана, което възлиза на около 28,6 милиона щ. долара. Съдебният иск е подаден в държавната служба за интелектуална собственост през 2018 г. срещу местното подразделение Intel China Limited, но от американската компания отлагат вече няколко пъти делото по различни причини.

Интересното е, че ако Intel загуби това дело, ще трябва да плати не само обезщетението и съдебните разходи, които за компанията няма да са сериозен проблем. Възможно е на водещия производител на хардуер да бъде наложена забрана да реализират своята продукция в Китай.