Китайски космически учени са провели симулация на хиперзвуков полет до САЩ. Благодарение на характеристиките на ракетата и способностите на сателитна навигационна система BeiDou, полетът може да бъде прекратен секунди, преди достигане на целта му, пише South China Morning Post.

В компютърната симулация Китай е тествал изстрелване към цел в Ню Йорк, осъществено по маршрут, минаващ през Северния ледовит океан.

Сателитите на BeiDou позволили на командния център в Китай да поддържа контакт с хиперзвуковата ракета, докато то извършваше маневри във високата атмосфера, за да избегне системите за противовъздушна отбрана на потенциалния противник.

Оказало се, че Пекин може да отмени удара 60 секунди преди ракетата да е достигнала целта си.

Поддържането на комуникация с хиперзвукова ракета по време на полет не е лесна задача. Разликите спрямо поддържането на комуникация с балистична ракета с предварително изчислен курс са драстични.

BeiDou в момента се състои от повече от 50 сателита за позициониране, оборудвани с микровълнови и лазерни комуникационни устройства. Около 30 от тях имат и комуникационни възможности. Системата може да поддържа връзка при полет с хиперзвукова скорост между два различни континента.

Китайските учени са на мнение, че САЩ също имат възможност да управляват хиперзвукови полети, като за това биха помогнали и хилядите сателити на Starlink.