Протест, планиран от стотици банкови вложители в централен Китай, беше осуетен, защото властите промениха статута в червено на техния дигитален здравен сертификат, съобщава Ройтерс.

Вложителите планираха да пътуват до централната провинция Хенан тази седмица от цял ​​Китай, за да протестират срещу почти двумесечен блокиран достъп до депозити от близо 178 милиона долара.

Без зелен код в приложението си гражданите обаче губят достъп до обществен транспорт, ресторанти и молове. Те губят и правото да пътуват в цялата страна.

Здравният код на гражданите е бил променен от зелен в червен, без те да са болни от Ковид-19.

"Слагат ни цифрови белезници", споделя вложител от провинция Съчуан, пожелал анонимност.

Междувременно премиерът на Китай, Ли Къцян, обяви, че страната ще въведе цифрова версия на националната идентификационна карта тази година.

Говорейки на годишния брифинг в края на Националния народен конгрес, Ли каза, че една от целите е да се посрещнат по-добре "основните нужди" на повече от 100 милиона граждани, които живеят далеч от родната си провинция.

Дигиталното приложение ще улесни китайците при извършване на административни задачи.

Съществуват притеснения, че наред с това апликацията ще се използва и за ограничение на различни граждански права и свободи.

Инфраструктурата на умния град и обвързването й с дигитален личен идентификатор могат да превърнат живота на човек в ад, ако той бъде обявен за "неблагонадежден" или "опасен".