Китайски учени подготвят разработка, при която военни послания ще бъдат вмъкнати в песента на кашалотите и те ще бъдат разпространявани на дълги разстояния в океаните, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Съобщенията ще бъдат кодирани и те няма да се отличават от основния шум на океаните, което ще направи откриването им много трудно. Песента на китовете автоматично се "изхвърля" и не се анализира от специализираните кораби и подводници, като се счита за естествен звуков фон на тази среда.

Китайските учени, ръководени от проф. Цзян Цзяцзя от университета Тиендзин, редактират специфичните сигнали на кашалотите и пилотните китове, като в тях вплитат секретната информация. Тя ще бъде предавана по звуков път и няма да буди подозрение. Методът е бил вдъхновен от морските бозайници, които използват звукови сигнали за еколокация. Тези аудио вълни биват изключвани от всички събирани данни от военните и биват определяни като шум. А това дава отлични възможности те да бъдат използвани като маскировка.