Директорът на националното разузнаване в САЩ публикува доклад, в който се твърди, че космическата станция на Китай, чието изграждане започна наскоро, представлява заплаха за националната сигурност. Там се посочва, че проектът "има за цел да се сдобие с военните и икономическите ползи, с които Вашингтон разполага, благодарение на космическото си лидерство".

Припомняме, че от няколко месеца азиатската държава започна изграждането на своя собствена станция в орбита около Земята. Страната бе изключена от програмата на Международната космическа станция (МКС) основно заради възраженията на САЩ за секретността и обвързаността на китайската космическа програма с военните.

Според американските служби, всичко това е част от по-големите усилия на Пекин да компрометира сигурността на Съединените щати. "Народната освободителна армия ще продължи да интегрира космически услуги като сателитно разузнаване в своите оръжия и системи за командване и контрол, за да подкопае информационното предимство на американската армия", пише още в доклада.

Според американското разузнаване, Китай подготвя оръжия за борба с космически сателити. Това означава, че те разработват апарати, които са способни да прихващат и улавят американски спътници, както и базирани на Земята лазери, които могат да ги извадят извън експлоатация.

Докладът е част от нарастващия призив на експерти към армията на Щатите да бъде подготвена система за космическа отбрана. Всъщност мнозина твърдят, че настоящата сателитна инфраструктура на САЩ е много уязвима за атаки от страна на други държави.