Изследователи от Пекин казват, че са проектирали малка, евтина версия на руския подводен дрон с ядрена бойна глава "Посейдон", можещ да прекоси Тихия океан след седмица, пише South China Morning Post.

За разлика от руското торпедо обаче, китайският апарат е с по-малки размери, по-ниска цена и може да се изстрелва от всяка една подводница или военен кораб.

Дронът ще има малък ядрен реактор, който ще го захранва в продължение на 200 часа. Подводната скорост е около 60 км/ч. След изхабяването, малкият ядрен реактор ще се освобождава, падайки на дъното на океана. Торпедото обаче ще продължи да се движи с константна скорост, благодарение на своята батерия.

Концепцията напомня на двустепенна ракета, но китайските учени допълват, че тяхното оръжие, за разлика от руския "Посейдон", може да извършва и неядрени атаки.

С обсег от 10 000 километра, Китай би могъл сериозно да ослаи военоморското преимущество на САЩ в Тихия океан.

Когато реакторът падне на океанското дъно, той ще е напълно изтощен и безвреден. Китайските учени допълват, че работят по възможността торпилите да оперират на "пасажи".

Така множество от тях ще може да се координират в океана, извършвайки важни разузнавателни дейности и следейки по-прецизно целите си.