Съвместими ли са традициите и иновациите? Как един от символите на българската история и култура - Велико Търново, успява да интегрира умни технологии, за да бъде по-добро място за живеене и по-привлекателна дестинация за туризъм? Отговорите на тези и още въпроси ни дава лично кметът на града - Даниел Панов.

Снимка: А1

 

- Г-н Панов, Велико Търново е един от символите на българската история. Как обаче той се вписва в съвременните градски тенденции, свързани с интегрирането на умни и иновативни технологии (IoT)?

Велико Търново е град, символ на българския дух и на българщината, който все по-силно се утвърждава като център на културния туризъм в национален и европейски мащаб, привлича млади хора и дори увеличава през последните три години населението си. Неизменна част от този процес е внедряване на иновативни, смарт технологии, дори бих казал - това развитие на Велико Търново, разпознаваемостта му като туристически бранд, го изисква.

Една от най-важните задачи пред местната власт е осигуряването на сигурността и спокойствието по улиците. Затова изградихме съвременна система на видеонаблюдение с близо 50 камери, разположени на възлови места в града - в района на най-посещаваните туристически забележителности, паркове, кръстовища, на входовете и изходите на град Велико Търново.

Във Велико Търново вече има и автоматична станция за измерване качеството на въздуха, поставена в най-големия квартал, предаваща в реално време данни по десет възлови показателя - вредни емисии, температура, влажност и др. Данните от станцията са публично достъпни на официалния Интернет портал на Община Велико Търново, като всеки гражданин може да проследи съответната информация.

Разполагаме и със съвременна телеметрична система, която следи нивото на р. Янтра и на всеки 15 минути подава информация в контролния център в общината. Сензорите са така поставени, че да позволят и своевременно прогнозиране на движението на водите при бедствена ситуация и да ни дадат достатъчно време да предупредим хората в ниските градски части и квартали и населени места.

На етап разработване са публични услуги за обществен мониторинг по ключови за общината дейности - снегопочистване, сметосъбиране и обществен транспорт. Те са част от предприетите инициативи на Община Велико Търново за прозрачност в общинското управление чрез въвеждане на работеща е-Община, като на този етап е достъпна услуга относно мониторинг на снегопочистване и опесъчаване на територията на града и общинските пътища.

- Как тези нововъведения променят града, какви ползи носят те за Велико Търново?

Тези нововъведения превръщат Велико Търново в един от градовете с успешни смарт решения, помагат в градското управление, повишават общественото доверие в местната власт. Много важно преимущество е, че по този начин гарантираме сигурността на хората - и на местните жители, и на многобройните ни туристи. А това е от съществено значение за развитието на Велико Търново, за привлекателността му и за бъдещия му облик.

- Беше ли трудно да реализирате тези смарт решения и с кого си партнирахте?

Реализацията на тези смарт решения определено не беше трудна и тук факторите са два. Единият е отлично подготвеният ми екип в общинската администрация, а вторият - нашите партньори от A1. Компанията е доказала, че е сред водещите иноватори на българския пазар, особено що се касае до смарт-технологии. Когато работиш с отлични професионалисти, чийто поглед е в бъдещето и чиито компетенции са на най-високо ниво, тогава няма трудни за реализиране решения.

Също бих искал да отбележа, че A1 са наш добър партньор в изграждането на точки за достъп до Интернет за населените места от общината, както и за общински структури.

- Има ли други проекти, които сте осъществили или предстои да осъществите съвместно с А1?

Велико Търново бе един от първите български градове, кандидатствали по проект WIFI4EU на Европейската комисия, Изпълнителна агенция за иновации и мрежи. Бяхме одобрени по процедурата, предстои техническото осигуряване на съответните точки за безжичен Интернет достъп. Ще реализираме тази инициатива отново с A1. В резултат - на 13 градски пространства - паркове, площади, обществени пространства и др., ще има свободен достъп до Интернет и вярвам, че това ще се хареса и на великотърновци, и на туристите.

- С какво око гледат хората в Търново тези промени - одобряват ли ги, правят ли живота им по-лесен и удобен?

- Вярвам, че великотърновци оценяват положително тези промени, одобряват ги и всяко едно смарт решение наистина помага за тяхното удобство. Иновативните решения обаче не са свързани само с удобства, а и с превенция на рискове, бедствия и аварии и това е другата много важна полза от т.нар. смарт мерки.

- Как ви се иска да изглежда Велико Търново по отношение на Интернет след 5 години?

- Сигурен съм, че след пет години Велико Търново ще е сочен като град, даващ положителен пример за изградени точки за безжичен достъп до Интернет на обществени места. Вярвам, че с партньори като A1 всяка една иновация, всяко едно смарт решение, ще ни дърпа напред.