През изминалите 12 месеца в света на науката и технологиите се случиха неща, които определено могат да оформят бъдещето ни. Живи роботи, мозъчни импланти, виртуални вселени, електрически самолети и марсиански хеликоптери - това са само малка част от новините, които ни впечатлиха

В редовете по-долу ще откриете събрани най-големите научни и технологични постижения, случили се през 2021 г. Вие може да дадете отговора си на това кое е най-значимото от тях в анкетата в края на текста. Ето какво ни впечатли през 2021 година:

 • Мозъчните чипове на Илон Мъск

В началото на февруари 2021 година Илон Мъск обяви, че компанията му Neuralink успешно е чипирала мозъка на маймуна, като я е научила да играе на компютърна игра. Мъск отбеляза, че животното се справя чудесно и е "щастливо".

През 2021 година приключи тестовата фаза с животни на Neuralink, а през 2022 ще започнат опитите с хора. Компанията на Мъск доказа, че технологията за поставяне и премахване на мозъчни импланти работи успешно. Станаха ясни и размерите на чипа - около 2 сантиметра и сходни с тези на малка стотинка. Поставянето на импланта става бързо и отнема едва час.

Крайната цел на Neuralink е пълната интеграция между изкуствен интелект и човек. Интернетът няма да бъде около нас, а в нас. Това съществено ще повиши капацитета на мозъка. Мъск предвижда, че това е единственият начин хората да не бъдат заличени от изкуствения интелект.

 • Първият хеликоптер на Марс

Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, хеликоптер на НАСА осъществи първия полет в атмосферата на друга планета. Малкият апарат "Инджинюъти" тежи 1,8 кг и се издигна за първи път на 3 м над повърхността на Марс на 19 април. Тогава полетът му продължи 39,1 секунди.

В края на декември НАСА осъществи 18-ия полет на марсианския хеликоптер, който вече се издига на височина от 12 метра, остава във въздуха за няколко минути и прави цветни панорамни снимки. Хеликоптерът демонстрира, че въздушният транспорт е възможен на Марс, а това определено ще улесни бъдещите колонисти.

 • Частната космическа надпревара

Доскоро Космосът бе запазена територия за държавните образувания, но от скоро към него имат достъп и някои от най-богатите хора на планетата. Трима милиардери имат амбиции да отхапят от "апетитния пай", печелейки милиони от изстрелване на туристи в Космоса.

Blue Origin на Джеф Безос, Virgin Galactic на Ричард Брансън и SpaceX на Илон Мъск осъществиха първите си изцяло цивилни мисии в Космоса - новата туристическа дестинация за свръх богати и знаменитости.

От трите компании, единствено SpaceX има възможност да изведе хора в орбита, като плановете на Мъск са скоро да изпрати и турист до Луната.

 • Първият товарен безпилотен самолет

Тази година страната ни също може да се похвали с едно революционно постижение. Българската компания Dronamics представи серийната версия на своя "Черният лебед" - първият товарен безпилотен самолет.

"Черният лебед" не е просто поредният транспортен дрон, а цял нов клас самолети. Той е способен да превозва до 350 кг товари на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети. "Черният лебед" може да оперира от писти с дължина само 400 метра, без настилка. Така дронът ще може да оперира и в труднодостъпни местности на по-бедни държави и места без инфраструктура.

Товарният безпилотен самолет има дължина от 8 метра, размах на крилете от 16 метра, височина от 4 метра и достига скорост до 200 км/ч. Dronamics имат сключени договори за доставката на няколко хиляди бройки от своя товарен дрон.

 • Часовникът на Facebook, който чете мисли

Преди да промени името си компанията на Марк Зукърбърг показа прототип на устройство, което на пръв поглед е способно да чете мисли. Джаджата е умен часовник, който може да улавя сигналите на невроните в мускулите на ръката. Изкуствен интелект анализира данните и действа като своеобразен аутокоректор, който знае какво ще напишете, преди да сте го написали.

През 2022 година Meta планира да представи първия си умен часовник на пазара, той ще има камера, голям дисплей и ще служи като контролер във виртуалната вселена на компанията. Много е вероятно технологията за "четене на мисли" да дебютира още в първото поколение на часовника.

 • Квантов компютър с размерите на РС

Kитaйcĸaтa ĸoмпaния Ѕhеnzhеn ЅріnQ Тесhnоlоgу cъздaдe ĸвaнтoв ĸoмпютъp, ĸoйтo e c paзмepи на РС. Той има само два кюбита и не е много "мощен", но прави лесно научаването на принципите за работа с квантов компютър. Устройството ce бaзиpa нa тexнoлoгиятa нa ядpeния мaгнитeн peзoнaнc, ĸoятo шиpoĸo ce изпoлзвa в мeдицинaтa. Paбoтнoтo вeщecтвo нa ĸвaнтoвия ĸoмпютъp ЅріnQ e димeтилфocфaт, ĸoйтo ce cчитa зa идeaлeн зa изпoлзвaнe в нeгoлeми ĸвaнтoви ĸoмпютpи.

ЅріnQ e oбopyдвaн c xepмeтичeн peзepвoap, в ĸoйтo ca пocтaвeни няĸoлĸo ĸaпĸи димeтилфocфaт. Oĸoлo тoзи peзepвoap ca пocтaвeни мoщни пocтoянни мaгнити, cъздaвaщи мaгнитнo пoлe cъc cилa дo 1 тecлa. Цeнaтa нa нoвия ĸитaйcĸи ĸвaнтoв ĸoмпютъp ЅріnQ e 5000 долара.

 • Най-близката до Земята черна дупка

В началото на тази година астрономи от САЩ откриха най-близката до нас черна дупка, но за Земята няма никаква опасност. Космическият обект счупи два рекорда - той не само се намира "само" на 1500 светлинни години, а според учените това е най-малката черна дупка, откривана някога.

 • Протеини от въздуха

Финландски технологичен стартъп се надява да произвежда протеин от въздуха и малко добавки, който да се използва за здравословни напитки, йогурт, и дори безмесен шницел.

Стартъпът Solar Foods е получил почти 25 милиона евро държавно и частно финансиране, за да комерсиализира продукта Солейн (Solein) - жълтеникава подобна на брашно съставка, която съдържа 65 процента протеин, произведен в миниатюрен биореактор в лабораторията. Брашното се стрива от течен микроорганизъм, който се произвежда с електричество от въглероден двуокис, извлечен от въздуха, вода, микроби и хранителни вещества.

Производството на лабораторния протеин във всички случаи е по-екологично от производството на месо. Solar Foods се надява да пусне лабораторния протеин на пазара през 2023 г.

 • Вода на Марс

Тази година имаше две големи новини за намерена вода на Марс. Това лято НАСА откри десетки езера от течна вода, скрити под вечните ледове, сковали полюсите на Червената планета.

Европейската космическа агенция откри огромно находище от вода на дъното на Валис Маринер (Valles Marineris) - най-големият и дълбок каньон в Слънчевата система.

Според учените водните резерви в марсианския каньон са много подобни на вечна замръзналост на Земята, където водният лед се задържа под суха почва поради постоянните ниски температури. Площта, под която има вода в каньона, е с размерите на Холандия.

 • Метавселената на Марк Зукърбърг

Facebook смени името си на Meta и обяви плановете да създаде масивен виртуален свят, наречен метавселена.

"След 10 години ще живеем във виртуален свят", заяви Зукърбърг през 2014 година, когато придоби компанията за виртуална реалност Oculus.

Виртуалната реалност на Зукърбърг е постоянно свързана с интернет, а потребителите й имат много по-големи способности от тези, които предоставят днешните очила за виртуална реалност. Те ще могат да играят, учат и работят в метавселената, но засега в света на Зукърбърг възможни са единствено игрите.

"Виртуалната реалност и добавената реалност ще направят възможна телепортацията. До 2030 година ще може да се постигне реалистичен ефект на "телепортация", а хората да комуникират в избрана от тях среда. Потребителите ще се пренасят от комфорта на своя дом в конферентна зала, или на среща с приятели", заяви в началото на годината Зукърбърг.

 • Първите живи роботи

Американски учени твърдят, че са създали първите "живи" роботи, известни като ксеноботи. Те могат и да се самовъзпроизвеждат - и то по начин, който не се наблюдава при растенията и животните.

Разработката е на експерти от университета на Върмонт, университета "Тъфтс" и Института Wyss за биологично инженерство към Харвардския университет. Образувани от стволовите клетки на африканската жаба с нокти (Xenopus laevis), от която носят името си, ксеноботите са с големина по-малко от милиметър. Те бяха публично показани за първи път през 2020 г., след като експерименти показаха, че могат да се движат, да работят заедно в група и да се самолекуват.

Ксеноботите всъщност не са толкова нова концепция, но все още нямат практически приложения. Въпреки това, тази комбинация от молекулярна биология и изкуствен интелект може потенциално да се използва в множество задачи, включително събиране на микропластмаса в океаните и регенеративна медицина, например.

Сред някои хора обаче перспективата за самовъзпроизвеждаща се биотехнология вече предизвиква безпокойство. Въпреки това учените смятат, че "живите машини" са нещо, което няма да напусне рамките на лабораторията и че те се управляват лесно, тъй като са биоразградими.

 • Ваксина против стареене

Учени от от частния университет Джунтендо в Токио разработват върху ваксина, която спира или забавя стареенето. Ранните проучвания върху мишки са дали обнадеждаващ резултат.

Екипът концентрира работата си върху свързаните със стаеенето клетки, известни като "зомби клетки". По същество това са увредени клетки, които се натрупват и отделят химикали, които причиняват възпаление в околните клетки. Прякорът им "зомби клетки" се дължи на факта, че те се намират в тъкани, които са спрели да се размножават, но отказват да умрат. Процесът е част от стареенето.

Авторите споделят, че "ваксината им против стареене", не може да направи човек безсмъртен, но може да премахне много от причините за преждевременната му смърт. Така на практика продуктът е способен да удължи живота на всеки, като подобри и неговото качество.

 • Роботът с най-човешко лице

Великобританската компания Engineered Arts представи впечатляващ хуманоиден робот, способен да пресъздава мимики по изключително реалистичен начин.

Ameca е впечатляващ пример за това колко далеч е стигнала роботиката. Подобен хуманоид, в съчетание с развит изкуствен интелект, би приближил действителността ни една идея по-близо до тази от научно-фантастичните филми.

 • Най-бързият електрически самолет

Само два месеца след първия си полет, "Духът на иновациите" (The Spirit of Innovation) на Rolls-Royce достигна максимална скорост от 623,46 km/h. Така летателният апарат счупи рекорда за най-бърз изцяло електрически самолет досега. Постижението все още не е сертифицирано. Очаква се това да се случи в най-скоро време.

За да се сертифицира то, Rolls-Royce е изпратил данните на Международната авиационна федерация (FAI) - органът, отговарящ за световните авиационни рекорди. Ако бъде потвърдена, тази максимална скорост ще бъде нещо наистина впечатляващо. От Rolls-Royce посочват, че The Spirit of Innovation използва "най-мощната задвижваща батерия, сглобявана някога в пространство".

Експерти посочват, че електрическите самолети не са практични за дълги полети, тъй като наличните в момента батерии са 50 пъти по-малко енергийни от реактивното гориво. Те обаче изглеждат обещаващи за кратки пътувания.