Огромен облак от жълт газ отне живота на най-малко 13 души, след като кран случайно спука резервоар с хлорен газ върху кораб в Йордания.

Видео, споделено от държавни медии, показва ярко жълт облак, който поглъща кораба и околностите му. Клипът разкрива и колко опасен може да бъде хлорът.

Хлорът е химичен елемент от групата на халогените, който при нормални условия е под формата на газ със зеленикаво-жълт цвят и силно дразнеща миризма.

Веществото се за пречистване на плувни басейни и дезинфекция на битовата вода. Във високи концентрации, газът е смъртоносен. Той е широко използван по време на Първата световна война.

През април 1915 германците първи използват отровен газ като оръжие за масово унищожение. Военните сили на кайзера изсипват 180 тона течен хлор близо до град Ипер, в северозападна Белгия. Резултатът е 3000 убити френски войници и 7000 хоспитализирани. По-късно Франция и Великобритания също започват да използват бойни отровни вещества. Химическите атаки по време на Първата световна война вземат общо 1.3 милиона живота.