Жителите на село Исламорада във Флорида, САЩ са силно разстроени от пускането на свобода на повече от 500 милиона генетично изменени комари. Зад необичайната случка стои британска биотехнологична компания, наречена Oxitec.

Компанията е подела експеримент, чиято цел е въпросните комари да унищожат местната популация на обикновени комари в района. Това показва, че размножаването и разпространението на генетично редактирани насекоми, което звучи като научна фантастика, всъщност вече се случва.

Поддръжниците на проекта в Исламорада смятат, че това е нов начин да се спасят от досадните комари, разпространяващи болести. Но критиците на идеята са притеснени от многото неизвестни, свързани с редактирането на гени, както и от потайния характер на експеримента. Някои местни дори заплашват да унищожат оборудването на Oxitec в района.

Изследователите на британската компания са вмъкнали в организма на комарите ген, наречен OX5034. Както е известно, мъжките комари не хапят хората, за разлика от женските. Идеята тук е този ген да попречи на женските да достигнат зряла възраст, в която стават опасни за хората. Очаква се, че колкото повече се размножават "генетично хакнатите" комари и техните потомци, толкова по-малко хапещи женски "традиционни" комари ще има в района.

Oxitec провежда експеримента си в сътрудничество с Агенцията за опазване на околната среда и местните власти. Проектът е насочен към насекомите от вида Aedes aegypti, които съставляват само два до четири процента от популацията на комари във Флорида, но са свързани с почти всички случаи на болести, пренасяни от комари.

Според изследователите, това начинание може да помогне за спиране на разпространението на болести, пренасяни от насекоми, които засягат хората, като денга и зика. Те посочват също така, че ако експериментът успее, това може да стане най-добрият начин за унищожаване на вредители, без употребата на опасни химически инсектициди.

Междувременно идеята има много критици, които се опасяват, че инженерно създадените ГМО комари и тези от дивата популация могат да създадат генетични хибриди, които също да са опасни за хората. Друго притеснение е, че новите генетично модифицирани организми могат да се разпространят безконтролно в природата и да достигнат териториите на други държави, които не са позволявали подобни експерименти.