Корабът "Ю.А.Гагарин" (Союз МС-18) с тричленен екипаж се скачи с модула "Рассвет" на Международната космическа станция, предаде ТАСС.

Вижте снимки от излитането >> >> >>

На кораба към МКС с две минути по-рано се скачиха руските космонавти Олег Новицки и Пьотр Дубров, а същото така и американският астронавт Марк Ванде Хай. Сега на екипажа на Международната космическа станция му предстои да провери херметичността на скачването, след което ще бъде изравнено налягането между пилотирания кораб и МКС. След това Новицки, Дубров и Ванде Хай ще могат да преминат на борда на орбиталната станция.

По-рано днес пилотираният космически кораб "Юрий Гагарин" беше изстрелян с ракета-носител "Союз-2.1а" от космодрума Байконур.

Девет минути след изстрелването пилотираният кораб се отдели от третата степен на ракетата. След това беше изведен в орбита. Полетът до МКС продължи около три часа.

На 12 април се навършват 60 години от първия в историята полет на човек в орбита, осъществен от съветския космонавт Юрий Гагарин. Пилотираният кораб "Союз МС-18" бе наречен на него, името е изписано върху екранно-вакуумната топлоизолация на битовия отсек на кораба.

Върху ракетата-носител пък има емблема по повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в космоса. Върху нея е изобразен профилът на Гагарин, негов автограф, звезда и надпис "60 години от първия полет на човек в космоса".

Планираната продължителност на експедицията е 191 дни. За двама от членовете на екипажа - Дубров и Ванде Хай, тя ще е удължена почти до една година. Това е свързано със снимките на филм на борда на МКС през октомври, съобщи по-рано началникът на Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" Павел Власов.

Командирът на екипажа Новицки ще се върне на Земята през октомври със спускаемия апарат на кораба "Союз МС-18" заедно с участниците в полета на "Союз МС-19" - една актриса и режисьорът на филма, който ще се снима на МКС Клим Шипенко.

В рамките на експедицията ще бъдат проведени над 50 научни изследвания и експерименти.