Специалисти обучиха куче-робот какво да прави, ако бъде нападнато от човек, съобщи в. "Индипендънт".

Кучето-робот Цзюеин е разработено от специалисти на университета Чжъцзиан в Китай и Единбургския университет във Великобритания. Те са използвали дълбока невронна мрежа - алгоритъм, предназначен да имитира човешкия мозък, за да обучат компютърния модел на кучето-робот. Така то можело вече да бяга и да се изправя отново, ако падне.

Когато роботът правел нещо полезно за работата си, получавал награда. А ако не успеел, получавал лоша оценка.

"Подходът на изкуственият интелект е много различен, защото улавя опит, преживян от робота стотици, ако не и хиляди пъти. В симулирана среда е възможно да бъдат създадени всякакви възможни сценарии. Мога да създам различна среда или различни конфигурации. Например роботът може да започне в различна поза, например да лежи, да стои, да е паднал и т.н.", каза Чжъбин Ли от Единбургския университет.

Роботът бил приучен на различни умения, като да ходи, да пази равновесие, да бяга и др. Когато той се сблъсквал с трудност, например падал на неравна повърхност, той получавал напътствия от симулирани "експерти" какво да прави, за да се съвземе.

Когато човек например приближава и бута кучето на земята, то знае как да се изправи.

Целта е роботите да учат по същия начин като бебетата, а не да разчитат на кодирани действия.

Когато роботите навлязат в ежедневния живот този начин на учене ще е много важен, защото в естествена среда има много променливи, които не могат да бъдат контролирани.