Най-големият производител на компютри в света Lenovo Group разби очакванията на анализаторите като отчете 31% скок на печалбата за тримесечие след като пандемията накара компаниите да преминат към дистанционна работа, а училищата да преминат към онлайн обучение. Останалите у дома са похарчили повече за компютри и други умни устройства за забавление, посочва китайската компания, предава Mobile Bulgaria.

Нетната печалба за тримесечието между април и юни е достигнала 213 милиона долара, което е с 31% повече на годишна база, а приходите са се увеличили със 7% до 13.3 милиарда долара. Групата за компютри и умни устройства отчита двуцифрен ръст на приходите до 10.6 милиарда долара, а печалбата преди облагане с данъци е скочила с почти 28% до 670 милиона долара. Потребителският бизнес отчита 45% ръст на приходите в глобален мащаб.

В регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка) приходите са с 30% повече, а в Китай увеличението е с 18%. Компанията отчита двуцифрен ръст в премиум категории като Gaming, Thin & Light, Visuals и Chromebook. С над 50% са се увеличили и приходите на компанията от електронната търговия в глобален мащаб.

Мобилният бизнес на Lenovo, който включва и Motorola, увеличава приходите си с 33% спрямо предходното тримесечие, но спрямо миналата година те са по-ниски. Подразделението отчита загуба преди облагане от 50 милиона долара, което е подобрение с 10 милиона спрямо предходното тримесечие. Въпреки това компанията регистрира рекордни пазарни дялове в Южна (19.4%) и Северна Америка (7.9%).

В Южна Америка, Северна Америка и Европа обемите на доставки изпреварват пазара съответно със 7%, 21% и 44%. Lenovo посочва, че ще продължи на разчита на силното си портфолио и иновативни технологии (особено при 5G) и ще разшири операторските партньорства.

Подразделението за продукти за центрове за данни отчита ръст в приходите от почти 20% до 1.6 милиарда долара. При облачните предложения увеличението е с 30%, което е свързано с пандемията и ръста в дистанционните услуги. Другите бизнес предложения на компанията също са р4егистрирали увеличение на приходите на годишна база.