Първият пълномащабен прототип на космическия кораб Starship на американската компания SpaceX се взриви по време на изпитания на стартовата площадка в района на Бока-Чика в щата Тексас, съобщи ТАСС.

Именно от изключително способният Starship зависи колонизацията на Марс, а космическият кораб може да превозва 100 човека до Луната или до всяко място на Земята за 20 минути.

Вижте как изглежда Starship >> >> >>

Агенцията се позовава на информация на портала Спейсфлайт. Инцидентът е станал при проверка на функционирането на кораба при максимално зареждане на резервоарите за метан и кислород с криогенна течност.

Любопитно е, че е нямало огнена експлозия, а мощно изпускане на втечнените метан и кислород.

"Подобен резултат не ни изненадва, тъй като нашата цел беше да тестваме системите на кораба при максимално налягане", заявиха от SpaceX.

Прототипът "Старшип МК-1" беше представен на 29 септември в Тексас. Корабът, с дължина 50 метра и диаметър 9 метра е изготвен от легирана стомана. Неговата товароподемност е 150 тона. По време на представянето ръководителят на компанията SpaceX Илон Мъск заяви, че първият орбитален полет на кораба ще бъде осъществен до половин година.