От близо 10 години на пазара се предлагат умни часовници. Освен да ви съобщават астрономическото време, те често включват крачкомер и сензор за следене на пулса. Възможността им за свързване с телефона също се харесва на потребителите. Истината обаче е, че досега повечето умни часовници или идваха с твърде малко способности и живот на батерията, или пък бяха с цени твърде високи за подобни устройства. Всичко това обаче е на път да се промени, защото в сферата на умните часовници започва революция, превръщаща ги по-скоро в персонални асистенти, отколкото в стилни джаджи.

В края на септември в Германия дебютира новият умен часовник на Huawei - Watch GT 2. Малко след това нашият екип се сдоби с джаджата, като от IT.DIR.BG решихме да проверим дали всичко, което се говори за часовника е вярно и дали той предлага нещо повече в сегмента станал известен повече като символ на стил и лукс, отколкото на функционалност.

На първо място нека започнем с характеристиките на Huawei Watch GT 2.

Часовникът се предлага в два размера на корпуса - 42 мм и 46 мм. 42-милиметровата версия е с 1.2-инчов AMOLED дисплей с резолюция 390x390 пиксела, а 46-милиметровият вариант има 1.39-инчов AMOLED дисплей с 454 x 454 пиксела. Моделите са с 3D извито стъкло на дисплея, което е оформено по различен начин. Бутоните са два, като цялостният дизайн е много стилен - нещо очаквано за умен часовник.

Вижте как изглежда Huawei Watch GT 2 >> >> >>

Що се отнася до самият корпус, той е стоманен и прилича на класически часовник с допълнително изтъняване на частите за фиксиране на каишката. Самата каишка пък може да е кожена или от иновативния материал флуороеластомер. Последният се слави с голямата си издръжливост, но устройството може да се съчетае и със стандартни каишки за часовници с ширина 22 мм. Така може да персонализирате своя Huawei Watch GT 2 напълно по ваш вкус.

Huawei Watch GT 2 има богати възможности за кустомизация

Снимка: Стелиян Стоименов, Dir.bg

Гърбът на часовника е керамичен, а часовникът е водоустойчив и може да издържи гмуркания на дълбочина от 50 метра.

Huawei са използвали собствения си процесор Kirin A1 в устройството. Благодарение на дизайнът на чипсетът и вградените в него технологии, Watch GT 2 може да издържа цели 2 седмици без зареждане. За сравнение повечето умни часовници издържат едва няколко дена без зареждане, като върховите устройства на Apple и Samsung могат да "оцелеят" без зареждане не повече от седмица.

Ако активирате always on функция, на дисплеят винаги ще имате работещ часовник. Това само по себе си намалява значително животът на батерията, но поради капацитетът ѝ от 455 mAh и използваните технологии, то вие ще имате около седмица преди да зареждате телефона си.

Вградената памет от 4 GB, като е време да видим и какво различава Huawei Watch GT 2 от повечето умни телефони.

Благодарение на голямата памет, потребителите могат да превърнат часовника си в своеобразен mp3 плеър с до 500 песни. Слушането им става чрез безжични слушалки, които се свързват с часовника, а той дори разполага със собствен музикален плеър и възможност за организиране на плейлисти. Всичко това означава, че можете да проведете интензивна тренировка без да носите телефон, но да имате музика. Всъщност вие бихте имали нещо много повече, защото Huawei Watch GT 2 на практика е персонален фитнес инструктор.

Часовникът разполага с множество сензори за по-прецизно отчитане на физически активности и качество на съня.

Ако искате да водите по-здравословен начин на живот или да отслабнете - Huawei Watch GT 2 е идеалният помощник за това

Снимка: Снимка: Стелиян Стоименов, Dir.bg

Huawei Watch GT 2 има акселерометър, жироскоп, компас, оптичен сензор за пулс, позициониране през GPS/GLONASS и сензори за околна осветеност и атмосферно налягане. Целият този хардуер вдъхва живот на различните фитнес режими на часовника. Те са изключително богати и включват дори гребен тренажор, кростренажор, туризъм, велотренажор и бягане по пресечен терен.

Например, заради системата за глобално позициониране ще знаете точно къде се намирате и какъв е прогреса ви по трасето, когато приключите разходката в планината или триатлона.

Асистентът показва различни постижения, направени по време на тренировката, след което представя анализ. Huawei Watch GT 2 не само предоставя детайли за тренировката, но и съобщава какво значат те и дори дава съвети какво може да подобрите при следващото си трениране. Така устройството ви стимулира да сте все по-добри по-здрави.

По-време на самата тренировка пък часовникът може да ви напомни да направите почивка, тъй като отправя предупреждения за висок или нисък пулс.

С Huawei Watch GT 2 може да следите цялостната си физическа форма с функции за преброяване на крачките, измерване на изгорените калории, брой ставания и периоди със средно и високо ниво на физическо натоварване. Джаджата дори определя ефективността на различните аеробни и анаеробни упражнения.

Различните режими дори са конструирани спрямо това дали целите да отслабнете или да подобрите издръжливостта си.

Всъщност джаджата идва дори с режим мерещ нивото на стреса и помагащ бърз и ефективен начин за справянето с него. Става дума за тренировки за дишане, които помагат за освобождаване от натрупания негативизъм.

Huawei Watch GT 2 ви помага да се справите със стреса

Снимка: Стелиян Стоименов, Dir.bg

Друго оръжие за борба със стреса е режимът следящ съня ви. Той диагностицира 6 основни вида нарушения в съня, като същевременно предлага и препоръки за по-ефективна почивка. Докато спите часовникът също анализира сърдечния ви ритъм и дишането и поставя оценка на качеството на съня ви.

Извън сферата на спорта, часовникът разполага с говорител, който може да ползвате и за провеждане на разговори. Сред по-стандартните възможности са и уведомленията за SMS съобщения, получен имейл, календар и социални мрежи. Можете да използвате и функции като Време, Аларма, Таймер, Хронометър, Фенерче и "Открий телефона ми".

По-време на тестовете ни на часовника забелязахме, че големите му възможности наистина ни карат да спортуваме повече. Първоначално човек се чувства любопитен и иска да разбере какво точно може устройството. В последствие, заради предоставените анализи и съвети, се появява желанието за подобряване на резултатите. Няма да е пресилено да кажем, че Huawei Watch GT 2 ви помага дори психологически да спортувате повече.

Huawei Watch GT 2 се отличава от другите умни часовници основно заради своята голяма полезност. Стилният дизайн и върховата батерия също заслужават добри думи. На родните потребители обаче ще се хареса и факта, че Huawei Watch GT 2 струва почти два пъти по-малко от най-новите устройства на Apple и Samsung, въпреки че ги изпреварва като параметри и възможности.