Илон Мъск заяви, че изкуственият интелект ще доведе до това, че на човечеството вече няма да му се налага да работи, а основният въпрос в бъдеще ще бъде намирането на смисъла на живота, съобщи Би Би Си.

Американският милиардер обсъди темата с британския премиер Риши Сунак по време на на среща на високо равнище, посветена на регулирането на изкуствения интелект, допълва БТА.

Първата по рода си среща на върха се проведе в Блетчли Парк в Бъкингамшър, Великобритания. В продължение на два дни технологични ръководители, експерти и политици обсъждаха основите на регулирането и безопасното използване на технологиите за изкуствен интелект.

По време на срещата на върха няколко големи технологични компании и държави подписаха доброволно споразумение, което позволява на правителствата да тестват най-новите модели на изкуствен интелект за рискове за социалната стабилност и националната сигурност.

Към договора се присъединиха редица големи технологични компании, сред които OpenAI, Google DeepMind, Amazon, Mistral, Microsoft и Meta.

На въпрос на британския премиер какво мисли за инициативата, собственикът на социалната платформа "Екс" изрази своята подкрепа, защото, както се изрази той, "през годините разбрахме, че е хубаво да има рефери".

Илон Мъск смята, че едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота.

Близък приятел и най-добрият учител

Илон Мъск неведнъж е говорил за опасностите от изкуствения интелект - малко преди срещата на върха той отправи предупреждение, че изкуственият интелект може да доведе до изчезването на човечеството.

Наред с други неща, Сунак и Мъск обсъдиха потенциалните ползи от изкуствения интелект.

"Един от синовете ми трудно намира приятели: в това отношение приятел под формата на изкуствен интелект би могъл да бъде чудесно решение за него", призна Мъск. Според милиардера в областта на образованието изкуственият интелект може да бъде "най-добрият и най-търпеливият учител".

В търсене на смисъла на живота

Илон Мъск вярва, че в бъдеще развитието на изкуствения интелект ще доведе до това, че на хората вече няма да им се налага да работят.

"Свидетели сме на най-разрушителната сила в историята. Ще дойде ден, когато вече няма да е необходимо да работите - ще можете да работите за собствено удоволствие, но изкуственият интелект ще може да прави абсолютно всичко", прогнозира той.

"Това има своите плюсове и минуси", продължи Мъск. "Едно от най-трудните предизвикателства на бъдещето ще бъде намирането на смисъла на живота."

Илон Мъск подкрепи поканата на Великобритания за участие на представител на Китай в срещата на върха, като отбеляза, че "ако те не участват, няма смисъл от тази [среща на върха]". Тази среща на върха ще остане в историята като много важна, добави той.

През март тази година Мъск, заедно с други водещи фигури в областта на разработването на изкуствен интелект, подписа отворено писмо, в което предложи да се направи пауза в развитието на този вид технологии, докато бъдат разработени и въведени в употреба надеждни протоколи за сигурност.

Критиците обаче предполагат, че този ход може да е опит за печелене на време, тъй като милиардерът се опитва да настигне OpenAI, която придоби известност в сектора, след като пусна своя чатбот ChatGPT преди почти година, пише в."Файненшъл таймс".