Противно на много прогнози за пренаселване, изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск се притеснява от спад на населението на планетата. В понеделник милиардерът сподели тревожен доклад на Wall Street Journal, който показва, че темпът на растеж на населението на САЩ спира.

"Сривът на населението е потенциално най-големият риск за бъдещето на цивилизацията", заяви той. По неговите думи, намаляването на раждаемостта в световен мащаб може да се превърне в бедствие за планетата.

Според доклада, населението на САЩ е нараснало само с 0,35 % между юли 2019 г. и юли 2020 г., което е най-ниският процент, документиран някога. Не е изненадващо, че това до голяма степен се дължи на пандемията от Covid-19.

Ако тази тенденция продължи обаче, тя може да доведе до лоши новини за икономиката. Населението в трудоспособна възраст обикновено е гръбнакът на икономическия растеж по цялото земно кълбо.

По-рано този месец Мъск изрази мнение, че сривът на населението е много по-голям проблем, отколкото хората осъзнават. Той добави: "Марс има голяма нужда от хора, тъй като населението ѝ в момента е нулево. Ние сме пазителите на живота на Земята. Нека внесем живот и на Марс!"