През последните месеци станахме свидетели на представянето на няколко невронни мрежи, които генерират изображения от текстови описания. Екипът за машинно обучение в Meta отиде по-далеч и създаде Make-A-Video. Това е алгоритъм, който може да генерира кратки видеоклипове от текстови описания. На този етап той може да създава нискокачествени видеа с множество артефакти, но в бъдеще разработката може да помогне за значителен напредък в областта на създаването на съдържание с помощта на изкуствен интелект.

"Изследванията на генеративния изкуствен интелект подпомагат творческото изразяване, като дават на хората инструменти за бързо и лесно създаване на ново съдържание. Само с няколко думи или редове текст Make-A-Video може да вдъхне живот на въображението и да създаде уникални видеоклипове, изпълнени с ярки цветове и пейзажи" - се казва в изявление на Meta.

Главният изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг нарече работата по Make-A-Video "невероятен напредък", като отбеляза, че създаването на видеоклипове е значително по-трудно от създаването на снимки. Видеоклиповете, генерирани от алгоритъма, са с продължителност не повече от 5 секунди и нямат звук. Meta все още не е направила невронната мрежа Make-A-Video публично достъпна. Това би могло да означава, че публикуваните от компанията видеоклипове са били внимателно подбрани, за да представят алгоритъма във възможно най-добра светлина. Очаква се качеството им да се подобри в бъдеще.

Meta вярва, че подобни инструменти за създаване на видеоклипове Make-A-Video могат да бъдат безценни за създателите на съдържание и артистите. Въпреки това, както и при алгоритмите за генериране на изображения по описание, тези инструменти могат да бъдат опасни. Това е така, защото могат да се използват за дезинформация, пропаганда и т.н.