Най-новите руски изтребители МиГ-35 ще могат да кацат в безпилотен режим. Съответната технология вече е създадена. Това съобщиха от пресслужбата на корпорация "МиГ", част от Обединената авиостроителна корпорация, предава Russia Beyond.

Инженерите на "МиГ" успяха да получат патент за система за автоматично управление на самолета при кацане на писта. Този цифров комплекс цели да повиши безопасността при пилотиране в сложни метеорологични условия. Това позволява на летците да излязат на глисада в автоматичен режим и за по-кратко време. Освен това системата позволява да продължи снижаването до поява на видимост.

Вижте как изглежда МиГ-35 >> >> >>

"Новата технология ще намери приложение в самолетите МиГ-29М/М2 и МиГ-35", гласи съобщението, цитирано от ТВ "Звезда".

Според генералния директор на корпорацията Иля Тарасенко дадената система предстои да бъде внедрена както в съвременните, така и в перспективните авиационни комплекси на "МиГ". Вече се работи над това.

"Едни от главните приоритети на нашите инженери са безопасността и максималната ефективност при употребата на авиационна техника", добави Тарасенко.

Новата разработка включва още редица иновационни блокове и системи, включително и навигационно-измерителен комплекс.

МиГ-35 струва около 50 милиона долара. Самолетът има външен вид, който е много сходен с този на МиГ-29, но разполага с по-модерна електроника и и радари. Максималната скорост е 2100 км/ч. Бойният радиус е 1000 км. Въоръжението включва различни видове ракети, като максималното му тегло е 6500 кг.