Модният магнат Юсаку Маедзава ще бъде първият японски космически турист на Международната космическа станция (МКС), съобщиха Ройтерс, АФП и ТАСС.

Милиардерът предприемач вече тренира за полета си до МКС с руския космически кораб "Союз МС-20" през декември тази година.

"Компания Space Adventures обявява, че Юсаку Маедзава вече започна подготовка за мисията си до МКС, като успешно премина медицинските прегледи. Той и неговият бизнес сътрудник Йозо Хирано планират да полетят на борда на руския кораб "Союз МС-20" от космодрума Байконур на 8 декември 2021 г.", се посочва в прессъобщение на американската компания.

От компанията уточниха, че космическата екскурзия ще продължи 12 денонощия. Руският космонавт Александър Мисуркин ще е командир на полета на "Союз МС-20". Тримесечната непосредствена подготовка за полета в руския Център за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин" ще започне през месец юни.

През февруари 2019 г. Роскосмос и американската компания Space Adventures подписаха нов договор за полет на двама космически туристи, които ще се отправят в края на 2021 г. към МКС.

През септември на пресконференция в централата на американската компания SpaceX стана ясно, че първият турист, който ще направи обиколка на Луната на борда на космически кораб на компанията, ще е Юсаку Маедзава. Той е основател на интернет сайта "Дзодзо", който приема поръчки за облекла по мерки на клиента. През март предприемачът обяви конкурс, чрез който да подбере осем спътници за обиколката на Луната.