Учени от университета на Турку, Финландия, откриха способност на мозъка да сигнализира за бъдещо затлъстяване още преди развитието му, съобщава сайтът на учебното заведение.

Проблемът с наднорменото тегло засяга 36,2 процента от населението на САЩ, 20 процента - на Русия, и съответно 3,9 процента и 4,3 процента на Индия и Япония. Хората страдат от затлъстяване, независимо от възраст, пол и генетично предразположение.

С развитието на хронично затлъстяване клетките губят чувствителността си към инсулина, в резултат на което хората стават по-предразположени към диабет и други заболявания.

За целите на изследването са били избрани 41 души, които не са били с наднормено тегло. Изследваните лица обаче са били предразположени към развитие на затлъстяване - техни близки са страдали от него или от диабет тип 2.

Резултатите от изследването показват, че генетичното предразположение нарушава невронните връзки в мозъка, контролиращи апетита - нещо, което може да се установи още преди развитието на затлъстяване.

Откритието може да допринесе за профилактика на наднорменото тегло и съпътстващите го здравословни проблеми.