Американското космическо ведомство и частната компания SpaceX подписаха споразумение за избягване на стълкновения на техните апарати в космоса, съобщи сайтът на НАСА.

"Това споразумение ни позволява по-голяма степен на координация, сътрудничество и обмен на информация. В същото време то ще определи условията, отговорностите и действията, необходими за обезпечаване на безопасността на полетите", се казва в изявление, публикувано на сайта.

Уточнява се, че главната задача на споразумението е недопускането на доближаването или стълкновението на космическите апарати на НАСА и спътниците от орбиталната мрежа "Старлинк".

Мрежата "Старлинк" е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5G.

По оценки на компанията SpaceX в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара. Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.