НАСА отложи изстрелването към Международната космическа станция (МКС) на пилотирания кораб "Дракон" на частната компания "Спейс Екс" за първата половина на ноември, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение, публикувано на сайта на американското космическо управление.

"Изстрелването на кораба "Дракон" към МКС, което сега е планирано за не по-рано от първата половина на ноември, ще даде на "Спейс Екс" допълнително време за завършване на тестовете на оборудването и анализ на данните", се посочва в изявлението.

На 28 септември НАСА оповести, че изстрелването на кораба е планирано за 31 октомври.

Екипажът на първия редовен полет на пилотирания кораб "Дракон" включва американците Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър, както и астронавта на японската космическа агенция Соичи Ногучи. Те ще останат шест месеца на МКС.

През май тази година астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен направиха първия изпитателен полет в орбита с екипаж на пилотирания кораб "Дракон". Той е модификация на товарния кораб "Дракон", който редовно прави доставки на МКС. Това беше първото изстрелване на астронавти от американска земя от девет години, след като НАСА прекрати полетите на космическите си совалки през 2011 г. Оттогава астронавтите се превозват до МКС с руските кораби "Союз".