Капсулата с американските астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС), съобщи НАСА. Точно в 17:16 часа българско време днес, след 19-часов полет от Земята и съвсем малко преди предвиденото по план, пилотираната капсула "Дракон" успешно се скачи с МКС.

Вижте снимки >>

Двамата американски астронавти Боб Бенкен и Дъг Хърли пристигнаха на Международната космическа станция след историческо изстрелване и безаварийно скачване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Двамата астронавти бяха готови да поемат ръчно управление, ако се наложи, но капсулата "Дракон" се скачи с МКС автоматично, без да е необходима допълнителна помощ.

Подходът към МКС започна около два часа преди скачването. Екипажът на космическия кораб тества системата за ръчно управление на кораба в последния етап от подхода му към Международната космическа станция (МКС). Възможностите за ръчно управление на кораба бяха тествани в момента, когато корабът беше на 220 метра директно пред свързващото съоръжение на станцията.

Капсулата на *Спейс Екс* успешно се *скачи с МКС*

Снимка: NASA TV via AP

Капсулата, конструирана от частната компания Спейс Екс на Илон Мъск, вчера стартира успешно от космическия център Кенеди във Флорида в предвидения час (22,22 ч. българско време). За пръв път в историята космически кораб на частна компания, а не на НАСА, изпраща американци в орбита. Това беше и нов важен етап за ракетите за многократна употреба, които компанията на милиардера предприемач Илон Мъск разработва, за да направи полетите до космоса по-евтини и по-чести, отбеляза Ройтерс. Това е и първо излитане на астронавти от територията на САЩ от 9 години.

Процедурата по скачване бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

"Добре дошли на Международната космическа станция", приветства по аудиовръзка астронавтите от "Дракон" астронавтът от НАСА Крис Касиди. Той е на борда на МКС заедно с руските космонавти Иван Вагнер и Анатолий Иванишин, припомня ТАСС.

Служителите на Центъра за управление на полетите в Хюстън, щата Тексас, също предадоха поздравите си на Бенкен и Хърли.

"Браво за великолепния момент в историята на космическите полети", излъчи до всички в радиоефира наземният контрол в Хюстън.

Центърът за управление на старта в космическия център "Кенеди" във Флорида на НАСА наблюдават скачването на "Дракон" с МКС

Снимка: АР/БТА

"Поздравления за феноменалното постижение и добре дошли в МКС", приветстваха астронавтите от наземния контрол на Спейс Екс в Хоторн, Калифорния, цитирани от Асошиейтед прес.

Това скачване е забележителен момент в историята на изучаването на космоса, каза ръководителят на програмата на полета Зев Сковил.

процедури по проверка и херметизация на шлюзовете

Снимка: YouTube sceenshot

След около три часа за приключване на всички процедури по проверка и херметизация на шлюзовете, астронавтите Бенкен и Хърли влязоха в МКС и така ще станаха част от екипажа на 63-та експедиция в МКС

Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен бяха посрещнати от екипажа на експедиция 63

Снимка: YouTube sceenshot

Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен бяха посрещнати от екипажа на експедиция 63

Снимка: YouTube sceenshot

Отварянето на люка отне време, заради необходимостта от изравняване на налягането.

Астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен бяха посрещнати от екипажа на експедиция 63

Снимка: YouTube sceenshot

Скачването се наблюдаваше на живо на сайта на американското Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА).

"Беше истинска чест да сме малка част от усиления труд през деветте години, които изминаха, откакто космически кораб на САЩ за последно се скачи с Международната космическа станция", каза Хърли след успешното скачване.

 

Въпреки че "Дракон" е предвиден да може да остане в орбита цели 210 дни, точното времетраене на престоя му на МКС ще бъде определен както от хода на всички тестове, които трябва да претърпи космическия кораб в орбита, така и от готовността на следващата мисия до МКС. Предполага се, че престоят ще продължи от един до четири месеца.

След като всички предвидени експерименти и тестове в орбита приключат, Боб Бенкен и Дъг Хърли отново ще се върнат в капсулата "Дракон", която в автономен режим ще се разкачи от МКС и ще върне астронавтите на Земята.

Русия поздрави SpaceX и критикува Тръмп

Руската космическа агенция поздрави компанията SpaceX и NASA за първия успешен частен пилотиран полет, но и критикува президента Доналд Тръмп, за това че е направил "истерично" изказване по повод историческото събитие.

От "Роскосмос" заявиха, че не изключват и руски космонавти да използват кораба Crew Dragon и вече са обсъждали този въпрос с NASA. В такъв случай американците щели да продължат да летят и на руските "Союз",

Руската космическа агенция обаче коментира като "необяснима истерия" изявлението на американския президент Доналд Тръмп след успешното изстрелване на пилотирания кораб "Дракон" на компанията Спейс Екс.

Тръмп заяви днес, че САЩ са върнали лидерската си позиция в космоса, че скоро американци ще кацнат на Марс и че не може да си лидер на Земята без да си лидер в космоса. След което добави, че скоро страната ще има "най-страхотните оръжия в историята, които може човек да си представи".

"Трудно е да се разбере истерията, която се раздухва след успешния старт на кораба Crew Dragon", написа в туитър Владимир Устименко, говорител на "Роскосмос".

"Случилото се трябваше да стане отдавна. Сега вече не само руснаците летят до МКС, но и американците. Това е чудесно!".

Устименко публикува и коментар, че още през тази година Русия ще проведе изпитания на две нови ракети, а през следващата се възобновява руската Лунна програма.

"Ще бъде интересно!", допълни говорителят на "Роскосмос".

Мисията на SpaceX слага край на 9-годишен руски монопол в извеждането на хора в орбита. Сега Тръмп казва, че е сложен край на това Америка да е зависима от милостта на други държави. Успехът на компанията на Илон Мъск почти сигурно ще лиши "Роскосмос" от стотици милиони долари приходи в момент, когато корпорацията има сериозни проблеми със скандали за корупция и няколко провалени мисии.

Нейният директор Дмитрий Рогозин поздрави колегата си от NASA Джим Брайдънстайн.

"След скачването спокойно мога да ви поздравя. Браво! Знам колко много очаквахте това голямо усилие да се превърне в успех", написа той в туитър. "Желая на NASA успешно да приключи реконструкцията на националната си космическа транспортна система."

Рогозин реагира и на шегата на Илон Мъск от снощи, че "трамплинът работи", което бе отговор на саркастични думи на руснака от 2014 г. "Благодаря, сър, ха-ха. Разчитаме на взаимноизгодно и процъфтяващо дългосрочно сътрудничество".