Астронавтите на борда на частния космически кораб на компанията Space X - Робърт Бенкен и Дъглас Хърли, спазиха традицията и кръстиха капсулата при успешния й първи пилотиран полет до Международната космическа станция, пише Би Би Си.

Името, което двамата астронавти дадоха на кораба от типа Дракон е Капсула Индевър (Endeavour - в превод от английски: усилие, старание). Това име не е избрано случайно. И двамата астронавти са летяли за първи път в космоса именно на борда на совалката на НАСА Индевър.

Ракетата-носител "Фалкон" (Falcon 9) бе изстреляна от космическия център "Кенеди" във Флорида в 19,22 ч. по Гринуич или 22.22 часа българско време в събота и изведе в орбита капсулата "Дракон" няколко минути по-късно за първия й пилотиран полет до Международната космическа станция.

Корабът се отдели от ракетата-носител 12 минути след старта. Скачането с Международната космическа станция се очаква след 19 часа - в 14,29 ч. по Гринуич в неделя.

Американските совалки бяха официално пенсионирани през 2011 г. и така се стигна до използването на услугите на частен космически кораб за транспортиране на американски астронавти до МКС 9 години по-късно.

Индевър е обаче и името на кораба, управляван от британския мореплавател Джеймс Кук, с който той потегля към Австралия през втората половина на 18-и век.

Днес капсулата с двамата астронавти ще се скачи с МКС. Това пътуване не е дълго - 402 километра, тоест колкото от Лос Анджелис до Сан Франциско. Но корабът ще трябва да обиколи няколко пъти нашата планета, за да "улови" МКС.

През това време екипажът ще тества системите за управление на капсулата.