Историческото завръщане на САЩ в Космоса вече е факт, но се оказва, че в него също има "българска следа".

Двама млади българи - Кирил (Кико) Дончев и Орлин Велев са част от екипа на компанията на Илон Мъск - Space X, която снощи успешно изстреля астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на борда на космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon-9. По този начин САЩ успяха да изпратят американци в Космоса със собствени технологии и от родна земя за пръв път от 9 години.

Кирил Дончев е директор по наземните операции и операциите по изстрелването на капсулата, която астронавтите Бенкен и Хърли кръстиха "Индевър". Младият българин работи от 10 години за Space X. Негови приятели във Фейсбук споделят, че той е син на известния математик проф. Асен Дончев. Кирил е завършил Университета в Мичиган.

При изстрелването на Crew Dragon снощи, Кико Дончев стоеше точно до Илон Мъск.

"Вярвам в нашата мисия в Space X и в Илон", написа в социалната мрежа Дончев.

25-годишният Орлин Велев пък работи по структурната стабилност на корабите на Space X. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Орлин е роден в България, но от бебе живее в САЩ. Баща му е изтъкнатият професор в Държавния университет в Северна Каролина в департамента по "химичнo и биомолекулно инженерство" Орлин Велев-старши.

Семейството се е преместило в САЩ през 1996 година, когато Орлин е само на 1 година. Той е приет в университета "Джорджия Тех" със специалност "Машинно инженерство". След завършването си младият българин прави докторантура по компютърни науки в "Джорджия Тех" и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Орлин обаче я отказва, само за да остане на работа в компанията на Илон Мъск.

"Много се радвам за успеха на Space X и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата Dragon. Това е резултат от дълга и упорита работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илон Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери на Щатите. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби", каза за "24 часа" проф. Велев-старши.

"Dragon и Falcon са като "Тесла"-та на космическите кораби, ново поколение, което ще направи революция", смята той.

Днес капсулата с двамата астронавти ще се скачи с МКС. Това пътуване не е дълго - 402 километра, тоест колкото от Лос Анджелис до Сан Франциско. Но корабът ще трябва да обиколи няколко пъти нашата планета, за да "улови" МКС.

През това време екипажът ще тества системите за управление на капсулата.