След кратко прехвърчане на искри между НАСА и SpaceX, двете организации изглежда се върнаха към добрия тон, а от космическата агенция са убедени, че през първото тримесечие на 2020 ще бъде извършена първата съвместна пилотирана космическа мисия.

НАСА има договори със SpaceX и Boeing за разработката на капсули, които могат да бъдат използвани за полети до МКС от наземни съоръжения в САЩ. В момента агенцията плаща на Русия по 80 милиона долара за всеки пътник, който достига до станцията, предава Mobile Bulgaria.

Капсулата Crew Dragon на SpaceX е фокус на програмата, но миналия април тя изгоря при един от тестовете, което доведе до разследване, но резултатите от него не бяха обявени публично.

Вижте как изглежда Crew Dragon на SpaceX >> >> >>

Въпреки изоставането в графика на програмата от НАСА остават оптимисти, че планираната за първото тримесечие на 2020 пилотирана мисия до МКС ще бъде осъществена. Това ще е и първото извеждане в Космоса на човек от SpaceX, която иначе има сериозни успехи в изстрелването на сателити и повторното използване на ракетите си.