Новият радиотелескоп в Китай може да успее да засече огромни рояци самовъзпроизвеждащи се извънземни роботи, преди да атакуват Земята. Това твърди грузински учен.

Д-р Заза Османов, доцент по физика в Свободния университет в Тбилиси, наскоро публикува свое проучване. В него той изчислява как новият китайски сферичен радиотелескоп на име FAST би могъл да открие хипотетични извънземни устройства, известни като сонди на Фон Нойман.

Вижте как изглежда FAST >> >> >>

Тези самовъзпроизвеждащи се устройства, първоначално постулирани от математика Джон фон Нойман, биха могли да бъдат използвани от напредналите цивилизации за изследване на Вселената. Според доклада на Османов, FAST вероятно ще може да открие рояци от тези устройства поради възможностите на своята радиоспектрална лента.

Разбира се, такива извънземни роботи биха били огромна причина за безпокойство за човешката раса. Ранното им засичане може да е много полезно за нас, надява се физикът от Тбилиси. Засега обаче статията на Османов не е рецензирана за публикуване в авторитетно научно списание.