Новата космическа капсула "Старлайнър" на компанията "Боинг" не застана нормално на орбита, което означава, че още не е на подходяща траектория към Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Вижте снимки на "Старлайнър" >> >> >>

Двигателите за набиране на височина не са се включили, както е предвидено. "Бойнг" съобщи, че орбитата е "стабилна", но не както е предвидена. Корабът обаче е под контрол и навигационният екип обмисля следващите маневри.

НАСА предаваше пряко изпитателния полет. Всичко след изстрелването от Флорида вървеше по план, разкачването с ракетата "Атлас V" беше нормално, но половин час след началото на полета беше съобщено за проблема. НАСА веднага спря прякото предаване с обещанието за допълнителна информация по-късно.

Изпитателният полет се извършва без астронавти, като на командирското място е поставен манекенът Роузи, снабден с много сензори, за да отчитат налягането, което би изпитал човек. Полетът е репетиция за пилотирания дебютен вариант, предвиден за 2020 г. Той трябва да провери основните системи на космическия кораб. Освен това "Старлайнър" е натоварен с коледни подаръци за 6-членния екипаж на МКС и стотици семена от дървета, подобни на тези, които летяха на борда на Аполо 14 за Луната.

Местата в капсулата са седем, но обикновено в нея ще летят четирима или петима астронавти. Височината й е 5 м, а диаметърът 4,5 м.

Капсулата беше изстреляна с помощта на ракетата-носител "Атлас 5" малко преди изгрев от военновъздушната база в Кейп Канаверал.

Полетът до МКС по план е един ден. Следва скачване. По график "Старлайнър" трябва да се приземи на полигона Уайт сендс в щата Ню Мексико на 28 декември.

Това е шансът на "Боинг" да догони конкурента "Сейс Екс", който също има договор с НАСА и направи успешен подобен изпитателен полет през март. "Спейс Екс" трябва да тества само аварийните системи, преди да изстреля капсулата "Дракон" с двама астронавти вероятно през пролетта.

Ако изпитателният полет на "Старлайнър" е успешен, "Боинг" ще може да изстреля капсула с астронавти през лятото.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза вчера, че подобна конкуренция е необходима за намаляване на цената и насърчаване на иновациите.

Независимо коя от двете компании ще направи първия пилотиран полет, с него американски астронавти ще полетят от родна земя за първи път от девет години. След като совалките бяха изтеглени от употреба, НАСА разчита за превоз до МКС на руските кораби.